Traipu tīrīšanas rokasgrāmata. 23 padomi un universāla tīrītāja recepte

Katrs kādreiz jutis aizkaitinājumu notraipīta jauna galdauta vai krekla dēļ, bet izmisumam nav vietas – piena, augļu, kafijas un citi ierasti traipi var šķist īsta nelaime, bet bieži tos var vienkārši un viegli iztīrīt, ja vien ir mazliet zināšanu.

Ne visus traipus tīra vienādi. Vispārējs likums: jo svaigāks un mitrāks traips, jo vieglāk to būs iztīrīt.

Gandrīz jebkas, kas atrodas ledusskapī, un arī citas ēdamlietas var radīt traipus. Arī dārzs un garāža ir pilni ar potenciāliem draudiem.

Universāls traipu tīrītājs
250 ml medicīniskā spirta
100 ml amonjaka
2 tējkarotes šķiltavu degvielas
Sajauciet visas sastāvdaļas noslēdzamā pudelē, pēc tam pārbaudiet auduma nemanāmā daļā, pirms klāt neatšķaidītu uz traipa. Esiet īpaši uzmanīgi ar vārīgiem audumiem. Pēc tam apģērbu izmazgājiet.
Glabājiet bērniem neaizsniedzamā vietā.

1. Jebkurš traipu tīrītājs – gan veikalā pirkts, gan pašgatavots – vispirms jāpārbauda uz neredzamas auduma daļas. Ja nav nevēlamas iedarbības uz audumu vai krāsu, klājiet tieši uz traipa. Uzklājiet to neatšķaidītu un pēc tam izmazgājiet apģērbu.

2. Vienmēr vispirms izmēģiniet maigāko apstrādi, pirms ķerties pie spēcīgākiem līdzekļiem. Īpaši uzmanīgi rīkojieties ar smalkiem audumiem – dažiem līdzekļiem ir stipra iedarbība (īpaši amonjaku saturošajiem).

3. Tīrot traipu, darbojaties no ārpuses virzienā uz centru. Nelietojiet karstu ūdeni, vai arī riskējat padarīt traipu neiztīrāmu (jo īpaši, ja nezināt, kas tas ir). Lai neveidotos robeža, izžāvējiet mitro daļu ar fēnu.

4. Visbiežāk sastopami ir ūdenī šķīstoši traipi. To iztīrīšanai pietiks ar tekošu ūdeni, vismaz kamēr tie ir svaigi. Proteīnu saturošus traipus (asinis, majonēzi vai olas) skalojiet aukstā ūdenī.

5. Vecākus traipus apstrādājiet ar maisījumu no 2 ēdamkarotēm ūdens un 3 ēdamkarotēm etiķa. Atstājiet maisījumu nožūt un tad izskalojiet.

Lai lasītu pārējos padomus, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment