Tava ideālā ēdienkarte. Pusdienošanas principi


Lai bez izsalkuma izraisītām spazmām sagaidītu vakariņas. To, ka pieēsties uz nakti ir kaitīgi, zina visi. Taču, atsakoties no pusdienām, vakariņās noteikti tiks apēsts vairāk, nekā vajadzētu. Un arī laba auguma saglabāšanai tas tikai kaitēs.

Ja organisms ilgu laiku nesaņem ēdienu un tiek “barots” ar lieliem pārtraukumiem, tas ieslēdz “taupības režīmu” – visādam gadījumam: ja nu cilvēks izdomās nākamo ēdienreizi vispār atcelt. Bet tas nozīmē, ka gandrīz viss apēstais tiks “nolikts rezervei”, proti, pārtaps taukos. Pusdienu kaloriju daudzums ir 35-40% no kopējās diennakts normas.

Kad ēst?
Aptuveni 3-4 stundas pirms vakariņām.

Galvenais ēdiens
Bez zupas neiztikt, jo tā veicina gremošanu. Pusdienās to ēd tāpēc, ka šajā maltītes reizē tiek visvairāk apēsts. Savukārt virknē Eiropas valstu, kur bagātākā ēdienreize ir vakariņas, ar zupu tiek sākta šī maltīte. Zupu ir vērts iemīlēs visiem tiem, kas vēlas notievēt.

Amerikāņu zinātnieki veikuši ļoti interesantu eksperimentu. Brīvprātīgos pētījuma dalībniekus viņi sadalīja divās grupās un vairākus mēnešus baroja ar vienādiem produktiem. Atšķirība bija tikai tā, ka pirmajai grupai no šiem produktiem vārīja zupu, bet otrai gatavoja kā otro ēdienu un uzkodas.

Izrādījās, ka “zupas” grupai piederošie apēda gandrīz par 1/3 mazāk ēdiena, nekā otras grupas dalībnieki. Izskaidrojums tam pavisam vienkāršs – zupa ātrāk dod sāta sajūtu.

No kā vēlams atteikties?
Nav ieteicams pusdienas pabeigt ar desertu. Pirmkārt, gabaliņš tortes, kūciņa vai smalkmaizīte dod liekas kalorijas, un, otrkārt, uzdzen pēcpusdienas snaudienu.

Ēdot kaut ko saldu, asinīs paaugstinās glikozes līmenis un jūtams spēku pieplūdums. Taču, cik strauji cēlies, tikpat strauji glikozes līmenis arī krītas, bet tas izraisa sagurumu un miegainību. Tāpēc enerģiski ķerties pie darba pēc dāsnām pusdienām, kas pabeigtas ar kūciņu vai tēju ar konfektēm, diez vai izdosies

Leave a Comment