Svarīgais sārmu un skābju līdzsvars. Veidi, kā to regulēt


Skābju un sārmu līdzsvars organismā ir veselības indikators. Vesela cilvēka organisms aptuveni 20% sastāv no skābēm un 80% – no sārmiem.

Diemžēl lietojot lielā daudzumā dzīvnieku taukus, saldumus, alkoholu, kafiju un nikotīnu, biežajiem stresiem piepalīdzot, šis līdzsvars tiek izjaukts, un organisms kļūst pārāk skābs.

Vielmaiņas procesa skābie produkti no audiem netiek pilnībā izvadīti, tie sāļu veidā aizkavējas starpšūnu šķidrumā un ar laiku kļūst par dažādu slimību provocētājiem.

Starp citu, arī daudzkārt pieminētais celulīts, pret kuru tik enerģiski cīnās sievietes, ir nekas cits kā skābju un sārmu līdzsvara traucējumu sekas organismā. Atjaunot šo līdzsvaru un līdz ar to pasargāt sevi no visādām kaitēm var, ievērojot pareizu uzturu un veicot speciālas attīrošas procedūras.

Ārīgi
Sārmu vannas

* Vanna, kurai pievienots sārmains sāls (piemēram, nātrija bikarbonāts), palīdz organismam atbrīvoties no liekajām skābēm, dabiskā veidā izvadīt uzkrātos sārņus un atjaunot ādas elastību.

Procedūras ilgums – 15 minūtes.

Sauna
* Sausais karstums plus aplaistīšanās ar aukstu ūdeni stimulē sārņu izvadīšanu no organisma. Organisma attīrīšanās process pastiprinās, pateicoties intensīvajai asinsritei.

Ūdensaugu aplikācijas
* Vienu tasīti ūdensaugu pulvera atšķaida remdenā ūdenī, pievieno tējkaroti nātrija bikarbonāta un rūpīgi sajauc. Iegūto putriņveida masu uzziež uz gūžām un gurniem, aptin ar iepriekš sasildītu dvieli un uzvelk siltu halātu. Pēc 30 minūtēm noskalojas dušā. Atkārtojot procedūru regulāri reizi nedēļā, organisms pakāpeniski atbrīvo audus no liekajām skābēm.

Iekšķīgi
Sārmains uzturs

* Biežāk ēdienkartē jāiekļauj lapu salāti, diedzēti graudi, praktiski visi dārzeņi, kartupeļi, žāvēti augļi, rieksti, mandeles, negāzēts ūdens, jo visi šie produkti veicina skābju un sārmu līdzsvara atjaunošanos. Īpaši ieteicami ir kartupeļi un sārmaini dzērieni, piemēram, piena sūkalas, zaļā tēja, kā arī sārmains minerālūdens.

Toties nevajadzētu aizrauties ar produktiem, kas palielina skābes daudzumu. Pie šiem produktiem pieder gaļa un zivis, izstrādājumi no baltajiem miltiem, kafija, melnā tēja, limonādes, kas satur cukuru, konditorejas izstrādājumi. Starp citu, ne viss, kam ir skāba garša, organismā pārvēršas skābēs. Piemēram, sagremojot skābu ābolu, galvenokārt veidojas sārmu savienojumi.

Leave a Comment