Svarīga informācija tiem, kas ceļo: situācijas, kad EVAK ārzemēs nepalīdzēs

Dodoties uz ārzemēm, cilvēki nedomā par iespējamām nelaimēm, tādēļ, saskaroties ar veselības problēmām, ceļotāji mēdz apjukt un nav pārliecināti par nepieciešamo rīcību.

Gjensidige Latvija novērojumi liecina, ka nelaimes brīdī tūristi bieži par identiskiem dokumentiem uzskata Eiropas veselības apdrošināšanas karti un ceļojumu apdrošināšanu, neatšķirot, kādu aizsardzību šie divi dažādie dokumenti sniedz.

“Ceļošanas sezona joprojām turpinās, tāpēc novērojam, ka cilvēki nereti dodas atvaļinājumā, nezinot, ko ārzemēs sniedz viens vai otrs ar viņu veselības aizsardzību saistīts dokuments,” stāsta Gjensidige Latvija Personu apdrošināšanas produktu vadītājs Kārlis Eberhards.

Lasiet arī: Ko likt ceļojuma aptieciņā?

Pēc K. Eberharda teiktā, ir gadījumi, kad Eiropas veselības apdrošināšanas karte (EVAK) tiek uzskatīta par identisku ar ceļojuma apdrošināšanu. “Pirmkārt, Eiropas veselības apdrošināšanas karte ceļotājiem garantē obligāto medicīnisko palīdzību valsts ārstniecības iestādēs nevis pilnu medicīnas pakalpojumu servisu. Svarīgi atcerēties, ka repatriāciju un smagākos saslimšanas gadījumus EVAK nesedz,” stāsta K. Eberhards.

Viņš vērš uzmanību, ka neatliekamās medicīniskās palīdzības apjoms Eiropas valstīs ir atšķirīgs, tāpēc atsevišķās vietās cilvēkiem par sniegtajiem pakalpojumiem ir jāpiemaksā. Tos, kā arī transportēšanas vai privātās veselības iestādes pakalpojumu izdevumus atlīdzina apdrošināšanas kompānijas. Pirms došanās ceļojumā, ikvienam ir obligāti jāiepazīstas ar EVAK nodrošinātajiem pakalpojumiem Nacionālā veselības dienesta mājaslapā www.vmnvd.gov.lv/.

Ceļojot uz ārzemēm, iedzīvotāji ne vienmēr pievērš uzmanību kartes nosacījumiem un specifikai. “Ceļotāji, pasūtot EVAK, mēģina to izmantot arī Turcijā, Ēģiptē vai citās tūristu iecienītās valstīs, taču jāņem vērā, ka EVAK ir iespējams izmantot tikai Eiropas Savienības, Eiropas ekonomikas zonas valstīs un Šveices konfederācijā,” stāsta eksperts.

Braucot uz ārzemēm, ceļotājiem ieteikums pārbaudīt arī dokumentu derīguma termiņu. “To, ka dokumentu vairs nav derīgs, ceļotāji reizēm uzzina tikai tad, kad ir notikusi nelaime, tāpēc arī pirms ceļojuma vajadzētu atcerēties pārbaudīt datumus un, ja tas ir nepieciešams, atjaunināt dokumentu.

Arī apdrošināšanas līgumus ieteicams noslēgt laicīgi pirms izbraukšanas, jo tas stājas spēkā tikai nākamajā dienā pēc polises apmaksas. Apdrošināšanas līgums nav spēkā, ja tas noslēgts, kad apdrošinātais jau atrodas ārzemēs vai apmaksa par polisi nav veikta,” atgādina K. Eberhards.

Par ADB “Gjensidige”: ADB “Gjensidige” Latvijas filiāle ir Norvēģijas vadošās apdrošināšanas kompānijas meitas uzņēmums, kas šogad atzīmē 25 gadu jubileju. Gjensidige Latvija ir viena no TOP3 vadošajām apdrošināšanas kompānijām Latvijā, un tā piedāvā visus nedzīvības apdrošināšanas veidus. Gjensidige Latvija piedāvā saņemt konsultācijas, piedāvājumus, pieteikt atlīdzību vai iegādāties visa veida nedzīvības apdrošināšanu internetā (gjensidige.lv), kā arī 17 pārstāvniecībās un klientu apkalpošanas centros visā Latvijā.

Leave a Comment