Spirdzinājumi karstā laikā: zeltainā kvasa un jāņogu dzēriena receptes


No pašu dārzā izaudzētās ražas var pagatavot dažādus atsvaidzinošus dzērienus, kas teicami remdē slāpes un arī veselībai nāk par labu.

Zeltainais kvass
Nepieciešams: 1 kg burkānu, 300–400 g cukura, 2 litri ūdens, 4–5 krustnagliņas, 20–30 g rauga, gabaliņš rudzu maizes, citronskābe pēc garšas

Nomazgātus un notīrītus burkānus sarīvē uz rupjās rīves, aplej ar siltu vārītu ūdeni, pieliek citronskābi un krustnagliņas, ar cukuru saberztu raugu un gabaliņu maizes. Masu samaisa un 12 stundas ļauj nostāvēties siltā vietā. Pēc tam izkāš, salej pudelēs, cieši aizkorķē un noliek vēsā vietā. Pēc diennakts kvass ir gatavs lietošanai.

Jāņogu dzēriens
Nepieciešams: pusglāze sīki sasmalcinātu jāņogu lapu, pusglāze svaigu (vai saldētu) ogu, tējkarote sarīvētas mārrutka saknes, litrs ūdens, sāls pēc garšas.

Lapas nomazgā un sīki sakapā. Ogas nomazgā, mārrutka sakni sarīvē uz rīves. Visu sajauc un aplej ar iesāļu vārītu istabas temperatūras ūdeni, diennakti nostādina. Pēc tam izkāš, un dzēriens ir gatavs lietošanai. Ledusskapī to var uzglabāt 1–2 dienas.

Atlikušos biezumus var izmantot salātiem.

Leave a Comment