Šodien notika Ukrainas un Krievijas tikšanās: pavisam drīz iespējams gaidāma interesanta situācija

Ukraina iesniegusi Krievijai savus priekšlikumus par Drošības garantiju līgumu Ukrainai, kas ļauj izbeigt karu. Tam vajadzētu būt starptautiskam līgumam, kuru parakstīs visi drošības garanti, uzskata Ukrainas delegācija.

Pēc Ukrainas delegācijas domām, par galvotājiem varētu kļūt Lielbritānija, Ķīna, ASV, Turcija, Francija, Kanāda, Itālija, Polija un Izraēla. Dažas valstis jau ir devušas iepriekšēju piekrišanu.

Līgumā būtu arī jāparedz efektīvs mehānisms galvotājvalstu mijiedarbībai. Faktiski tas var līdzināties NATO līguma 5. pantam – ja pret Ukrainu sākas karš, agresija vai specoperācija, tad galvotājvalstis trīs dienas konsultējas, un pēc tam tām ir juridisks pienākums sniegt palīdzību Ukrainai.

Lasi vēl: “Uzvara būs mūsu”: Ļvivas apgabala iedzīvotāji ieraudzījuši no debesīm sūtītu labu zīmi

“Šis priekšlikums netika pieņemts, mēs to nododam Krievijas pusei. Gaidīsim viņu atbildi,” sacīja Arahamija, raksta nra.lv

Ukrainas delegācijas loceklis Oleksandrs Čalijs paziņoja, ka pirms miera līguma parakstīšanas ir jāizpilda vairāki nosacījumi.

Vispirms Ukrainai ir jāsarīko referendums, kurā katrs pilsonis var atbalstīt vai noraidīt piedāvāto miera līguma variantu. Miera līguma parakstīšana ir iespējama tikai pēc pilnīgas uguns pārtraukšanas.

Pēc tam līgums ir jāratificē Ukrainas parlamentam un galvotājvalstu parlamentiem, sacīja Čalijs.

COMMENTS

Leave a Comment