Skābene: varens C vitamīna avots. Šis augs ir īsta aptieka!


Pļavas skābenes, sauktas arī par dārza skābenēm, jo daudzviet tiek kultivētas, ir viens no agrīnākajiem augiem, kas dod ražu.

Skābeņu dziednieciski profilaktiskās īpašības labi zināmas gan tautas, gan zinātniskajai medicīnai. Skābenēs ir ļoti maz kaloriju, toties tās ir bagātas ar šķiedrvielām, cieti, fermentiem, organiskajām skābēm, minerālsāļiem, mikroelementiem un ēteriskajām eļļām.

Pateicoties visām šīm vielām, preparātiem no skābeņu lapām pirmām kārtām piemīt lieliskas spējas rosināt apetīti un stimulēt iespējamus gremošanas procesa traucējumus. Augs labi palīdz pret dažādiem kuņģa darbības traucējumiem: meteorismu, hronisku aizcietējumu, hemoroīdiem. Turklāt skābajās lapās esošās miecvielas efektīvi aizsargā kaklu no iekaisuma (angīnas), bet smaganas – no asiņošanas parodontozes gadījumā.

Pļavas skābeņu lapas ir ārkārtīgi bagātas ar C vitamīnu (skābenēs tā ir vairāk nekā jāņogās un ērkšķogās), karotīnu (tikpat, cik burkānos), arī rutīnu, tiamīnu, viegli asimilējamiem olbaltumiem, kāliju, magniju un kalciju. Tāpēc nav nekāds brīnums, ka ārsti pacientiem nereti iesaka uz šā auga pamata mājās gatavotus novārījumus vai aptiekā nopērkamos ekstraktus. Kādos gadījumos šie līdzekļi noder? Galvenokārt pret sezonas avitaminozi, aterosklerozi, hipertoniju, paaugstinātu holesterīna līmeni, angīnu, alerģijas un diarejas recidīvu novēršanai.

Vēl nepārspīlējot var teikt, ka skābenes ir ienaidnieks visām infekcijām – gadsimtiem pārbaudīts antibakteriāls, pretiekaisuma un brūces dziedējošs līdzeklis, kas ne par matu nav sliktāks par populāro ceļteku. Nereti pilnīgi pietiek svaigai brūcei pielikt dažas skābenes lapiņas vai, piemēram, asiņojošu sagriezumu izskalot ar svaigu sulu, lai justos pilnīgi drošs, ka nekāda infekcija brūcē nav iekļuvusi. Augs palīdz arī pret dažām ādas slimībām, piemēram, kailo ēdi, piņņu izsitumiem u.c.

Šķiriet nākamo lapu, lai uzzinātu vēl vairāk par skābeņu labajām īpašībām!

Leave a Comment