Šīs ir slimības, kuras meitai pārmantojas no mātes

Depresija
Ģenētiskā saikne: 10% – 30 % atkarībā no depresijas veida.

Piemēram, ciklotīmija, tā saucamās “sezonālās depresijas”, kuras nododas mantojumā daudz biežāk par anhedoniju, kas zināma kā prieka sajūtu zaudēšana.

Iemesls. Psihiskās saslimšanas – depresija tajā skaitā – parasti ir slimības, kuras tiek nodotas no paaudzes paaudzē. Zinātnieki ir atklājuši kādu gēnu grupu, kas, iespējams, nosaka depresijas attīstīšanos. Tie bloķē serotonīna attīstīšanos smadzenēs – laimes hormons, kas regulē mūsu garastāvokli.

Ko darīt? Izvairīties no pārmērīgiem nogurumiem, centieties ļaunprātīgi nelietot alkoholu un tāpat mēģiniet izvairīties no pārmērīgas savas mātes ietekmes uz jums, kura arī cieš no depresijas. Ja jūsos ir depresijas gēns, tas nebūt nenozīmē, ka jums draud tā attīstība. Ļoti daudz ir atkarīgs no jūsu dzīves uztveres un spējām valdīt savas emocijas.

Fiziskā forma, tajā skaitā arī aptaukošanās
Ģenētiskā saikne: vairāk nekā 50%.

Iemesls. “Tas, cik viegli jums ir ievērot slaidu figūru un attīstīt muskuļu masu, tiek iegūts ģenētiski,” tā uzskata Luīza Satone no Līdsas Universitātes Anglijā. “Nereti ir tāds teiciens – ja vēlaties iegūt Olimpisko medaļu, labāk izvēlieties vecākus.”

Ko darīt? Mediķu standarta ieteikums – 40 minūtes dienā jāvelta fiziskajām aktivitātēm. Dažādas fiziskās aktivitātes vismaz piecas reizes nedēļā palīdzēs uzturēt jūsu fizisko veselību un nostiprinās muskuļus, taču kardinālas izmaiņas tas neradīs. Lai tiešām kaut kas mainītos, nepieciešams vismaz trīs reizes nedēļā ar sportu nodarboties pa nopietno: skriešana, peldēšana utt.

Sirds slimības
Ģenētiskā saikne: vismaz 20%.

Iemesls. Ja māte ir piedzīvojusi sirdslēkmi, tad palielinās iespēja, ka arī meitai būs problēmas ar sirdi. Iedzimtas asinsvadu slimības ietekmē sirds koronāro artēriju, kā arī galvas smadzeņu artēriju. Taču zinātnieki nav vienisprāti, kas ir sirds slimību galvenais cēlonis – iedzimtība vai vide.

Ko darīt? Nodarboties ar sevi un sava organisma kopšanu, kā arī ieturēt veselīgu dzīvesveidu. Šie gan ir banāli, taču vienmēr pareizi varianti. Samaziniet sāls un taukainu ēdienu lietošanu uzturā, dzeriet mazāk alkohola, un, protams, nesmēķējiet!

Speciālista viedoklis par iedzimtajām slimībām

Kad mēs runājam par iedzimtām slimībām un kaitēm, runa ir tikai par aptuveniem vai iespējamiem slimības foniem, nevis par to, ka jūs tiešām slimosiet ar visu to, ko slimo jūsu vecāki. Viss ir atkarīgs no jūsu organisma, imunitātes, hormonālā fona un, protams, dzīvesveida.

Avots

Leave a Comment