Šīs ir slimības, kuras meitai pārmantojas no mātes

Dažādu valstu eksperti sastādījuši slimību sarakstu, kas bērniem mantojumā nāk no mātes. Un Jūs nojaušat vai zināt, kuras ir šīs slimības?

Migrēna
Ģenētiskā saikne: riska iespēja ir no 70% līdz 80%, ka arī bērnam būs migrēna, tā apgalvo ārste Keita Henrija no Ņujorkas Universitātes.

Iemesls. Pavisam nesen tika atklāts gēns, kas nosaka migrēnas rašanos. Ja šis gēns strādā nepareizi, tad apkārtējie faktori (piemēram, troksnis, kofeīns, nemiers utt.) var pavisam viegli “pamodināt” smadzeņu centrā esošos sāpju receptorus.

Ko darīt? Sekojiet līdzi tam, kādi faktori izraisa migrēnu, lai pēcāk censtos no tiem izvairīties. Arī hormoniem ir nozīme – vai nu to līmenis organismā ir palielinājies vai samazinājies. Piemēram, estrogēna un progesterona līmeņa samazināšanās menstruāciju laikā var izraisīt migrēnu.

Krūts vēzis
Ģenētiskā saikne: vismaz 15%.

Iemesls. Pamats meklējams mutējošajos gēnos. Kas ir briesmīgākais, ka slimības nodošanas risks palielinās, ja radinieks slimojis ar vēzi salīdzinoši agrā vecumā.

Ko darīt? Ļoti daudzās valstīs tām sievietēm, kurām ģimenē manāma saslimšana ar krūts vēzi, ir iespējams veikt pārbaudes, kas pēta mutējošo gēnu uzvedību organismā. Reizēm šādos gadījumos sievietes uzreiz nolemj atbrīvoties no ļaundabīgajiem veidojumiem. Ir jāņem vērā, ka krūšu veselību tiešā veidā ietekmē hormonālās kontracepcijas lietošana, alkohols un smēķēšana.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu!

Leave a Comment