Selerija – aromātisks un veselīgs dārzenis. Lieliski sader ar nātrēm un pienenēm!

Ne velti senie grieķi seleriju mēdza ievīt vainagos, bet ar auga pušķīšiem rotāja dzīvojamās telpās. Kā pierādījuši mūsdienās veiktie pētījumi, augā ir aptuveni 40 garšas un aromātisko vielu. Turklāt selerijai piemīt teicamas dziednieciskās īpašības.

Pirmām kārtām tā lieliski noņem kairinājumus un iekaisumus. Ja uz ādas izveidojusies čūliņa, pietiek tai pielikt pāris svaigu, nomazgātu selerijas zariņu.

Pret ādas slimībām, strutojošu brūču un čūlu dziedēšanai problemātiskajai vietai pieliek sasmalcinātas zaļās lapas vai arī “seleriju ziedi” – sīki saberztas un ar nesālītu sviestu sajauktas lapiņas. Ziedi gatavo šādi: svaigus selerijas zaļumus samaļ gaļas maļamajā mašīnā un attiecībā 1:1 sajauc ar kausētu sviestu. Brūces, strutainas pūtītes, apdegumu, iekaisumu, čūliņas – to visu ziede ārstē ātri un labi.

Samērā plašs ārstnieciskais pielietojums ir arī svaigi spiestai selerijas sakņu sulai. To lieto gan kā urīndzenošu līdzekli nieru slimību gadījumā, gan apetītes rosināšanai un gremošanas uzlabošanai.

Ieteicams selerijas sulu apvienot ar nātru vai pieneņu sulu. Lietošanas shēma ir šāda: vispirms vieglas brokastis. Pēc stundas izdzer pusglāzi nātru sulas, vēl pēc stundas – pusglāzi selerijas sulas. Atkārto 3 reizes ik pēc 3 dienām.

Ļoti veselīgs ir arī selerijas un burkānu sulas kokteilis – ja dienā izdzer glāzi maisījuma, aknas un žultspūslis tikai priecāsies, bet bronhiālajai astmai nāksies atkāpties.

Selerija palīdz arī pret alerģiju: 2 ēdamkarotes sasmalcinātu smaržīgās selerijas sakņu aplej ar glāzi auksta ūdens, 3–4 stundas nostādina, tad izkāš un dzer pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

Leave a Comment