Savvaļas rozes augļi: sīrups, ievārījums, pat ķīselis!


Visi zina, ka mežrozīšu augļu novārījumu ieteicams dzert imunitātes stiprināšanai, C vitamīna deficīta novēršanai. Taču ar to vien savvaļas rozes augļu dziednieciskās īpašības neaprobežojas.

Pirmām kārtām mežrozīšu augļi patiešām ir visīstākā vitamīnu noliktava: askorbīnskābes tajos ir 10 reižu vairāk nekā upenēs, 50 reižu vairāk nekā citronos, 100 reižu vairāk nekā ābolos. Taču bez C vitamīna mežrozīšu augļos vēl ir citi: B1, B2, P, K un karotīns. Tāpēc mežrozītes ir neaizvietojamas organisma un imunitātes stiprināšanai.

Jāatzīst, ka mežrozīšu novārījumi nav sevišķi garšīgi, taču tiem var pievienot citronu vai citu citrusaugļu, kā arī ābolu, burkānu vai ķirbju sulu vai saldināt ar medu. Gatavojot novārījumu, var pievienot ķiršu vai upeņu lapu, kas dzērienu padarīs daudz aromātiskāku.

Bez mežrozītēm neiztikt nekādi: tās ir teicamas zāles pret saaukstēšanos, ļoti veselīgas cilvēkiem, kas sirgst ar plaušu kaitēm, mugurkaula osteohondrozi, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu, aknu, nieru, sirds, asinsvadu slimībām. Ļoti garšīgu un vitamīniem bagātu dzērienu var pagatavot no mežrozītēm un sīrupa.

* Vienu ēdamkaroti mežrozīšu sīrupa atšķaida glāzē vārīta ūdens, pievieno nedaudz ābolu vai apelsīnu sulas, zemenes, cukuru pēc garšas un vāra uz lēnas uguns, līdz dzēriens nedaudz sabiezē. Pēc tam atdzesē un dzer organisma attīrīšanai un atjaunošanai.

Mazliet sarežģītāk pagatavojams, toties vēl garšīgāks un ne mazāk veselīgs ir mežrozīšu ķīselis.
* 50 g augļu aplej ar 2 glāzēm auksta ūdens un vāra 15–20 minūtes. Kad augļi kļuvuši mīksti, novārījumu izkāš, ogas saspaida biezenī un atkārtoti aplej ar aukstu ūdeni. Biezeni uzkarsē līdz viršanai un pielej nokāstajam šķidrumam.

Pieliek cukuru, vēlreiz visu uzkarsē līdz viršanai un pielej aukstu ūdeni, kurā izšķīdinātas 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes. Ķīselis ir gatavs.

Starp citu, no mežrozītēm var vārīt pat ievārījumu, kas garšas ziņā nebūs sliktāks par ābolu vai plūmju vārījumu.
* Mīksti izvārītos augļus samaļ gaļas maļamajā mašīnā vai sablenderē, vāra nelielā daudzumā ūdens, līdz izveidojies biezenis, pēc tam pievieno cukuru un vāra līdz gatavībai.

Leave a Comment