Saeima pirmajā lasījumā atbalsta mācības pirmajā klasē no sešu gadu vecuma

Saeima ceturtdien, 26.aprīlī, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Vispārējās izglītības likumā un izmaiņas Izglītības likumā, kas paredz elastīgu pāreju uz obligātās pamatizglītības apguvi no sešu gadu vecuma.

“Bērni visstraujāk attīstās tieši agrā vecumā, ātri uzņem jaunas zināšanas un zinātkāri apgūst visu jauno. Tieši tādēļ svarīgi nepalaist garām šo brīdi, jo tas ir ieguldījums bērna nākotnē. Mums jānodrošina mūsu bērniem kvalitatīva un mūsdienu videi atbilstoša izglītība, lai sekmētu viņu izaugsmi,” uzsver par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Aldis Adamovičs.

“1.klases vielu bērni varēs apgūt vai nu pirmsskolas izglītības iestādē vai skolā, īpaši sešgadniekiem pielāgotās telpās. Bērni, protams, atšķiras, un vislabāk savu bērnu pazīst vecāki. Tieši tādēļ tiks saglabāta iespēja vecākiem lemt, vai viņu bērns ir gatavs uzsākt skolas gaitas,” akcentē A.Adamovičs.

Prasības, kas paredz obligāto pamatizglītības apguvi uzsākt sešu gadu vecumā varētu stāties spēkā no 2019.gada 1.septembra, paredz likumprojekts.

Saeimas konceptuāli atbalstītie grozījumi paredz arī citas izmaiņas, kas saistītas ar pāreju uz kompetenču pieejā balstītu mācību saturu, tostarp jautājumā par mācību organizācijas formu, mācību stundas ilgumu.

Tāpat plānotie grozījumi regulē jautājumu par speciālo izglītību. Speciālās izglītības iestādes varēs īstenot tikai tādas izglītības programmas, ko objektīvu apsvērumu dēļ nav iespējams īstenot vispārējā izglītības iestādē.

Lai grozījumi Vispārējās izglītības likumā un izmaiņas Izglītības likumā stātos spēkā, tie Saeimai jāatbalsta vēl otrajā un trešajā lasījumā.

Leave a Comment