Rudens vitamīni bārbeles – želejā, svaigas ar cukuru, žāvētas

Kurš teica, ko ogu laiks beidzies? Dārzā – protams: upeņu, jāņogu un ērkšķogu krūmi krāj spēkus nākamajai sezonai. Taču daba ir dāsna. Košus ķekarus zaros sakarinājuši pīlādži, zeltainām ogām nosēti smiltsērkšķi, augļus nogatavinājuši arī bārbeles krūmi. Tik vien tā darba kā ražu savākt un pagatavot ziemai vitamīnu krājumus.

Bārbele
Stāsta, ka savulaik bārbeles ogas bijušas arī lāču iecienīts našķis. Acīmredzot zvērs zināja, kas ir labs un noderīgs, – šā ne pārāk populārā krūma ogas satur reto K vitamīnu un P aktīvos savienojumus, arī pektīnu un daudz mikroelementu. Vēl bārbelēm ir ļoti spēcīga žulti dzenoša iedarbība.

Kam ogas palīdz?
Visiem, kam ir gausa zarnu trakta peristaltika, slikta apetīte, trauslas asinsvadu un kapilāru sieniņas, pastiprināts nogurums.

Kā pagatavot?

Žāvētas ogas. Ogas izber uz cepešpannas un žāvē cepeškrāsnī 40–45 ºC temperatūrā. Izžāvētā veidā izmanto kā garšaugu plovam, šašlikam un citiem ēdieniem.

Svaigi saberztas ar cukuru. 1 kg svaigu ogu saberž ar 0,5 kg cukura, pārliek stikla burciņā ar vāku un uzglabā ledusskapī. Izmanto kā vitamīniem bagātu piedevu.

Želeja. Vienam litram ogu sulas pievieno 1 kg cukura un vāra līdz biezai konsistencei. Pārliek tīrās sausās burciņās ar vāku un uzglabā vēsā vietā.

COMMENTS

Leave a Comment