Rīkojies tagad – reproduktīvā veselība ir tavās rokās

Rudens nāk ar noteiktiem pienākumiem, un svarīgākais no tiem ir neaizmirst steigas pilnajā ikdienā parūpēties par savu reproduktīvo veselību, laikus piesakot vizīti pie ginekologa un veicot pilnu veselības pārbaudi. Pārbaude neprasa daudz laika un pūļu, taču sniedz nenovērtējamu ieguldījumu veselības saglabāšanā. Par šo un citiem faktoriem, kas ir svarīgi sievietes veselībai, Neauglības ārstēšanas kampaņas ietvaros stāsta ginekoloģe un ultrasonogrāfijas speciāliste Kristīne Ķempe.

Vispirms – pie ģimenes ārsta

„Cilvēks ir vienots veselums, tāpēc reproduktīvā veselība jāskata kopā ar citām organisma norisēm,” stāsta ārste. Ģimenes ārsts pārbaudīs asinsspiedienu, cukura līmeni asinīs, noteiks pilnu asins ainu un nosūtīs pie speciālista, ja nepieciešama citu orgānu vai orgānu sistēmu veselības pārbaude. Ģimenes ārsts palīdzēs uzmanīt arī jau radušās slimības, kas, ja nav korekti ārstētas, nākotnē var veicināt neauglību.

Auglības jautājumos īpaša uzmanība ir jāpievērš vairogdziedzera veselībai. Vairogdziedzeris izstrādā hormonus, kuru aktivitātei ir būtiska loma grūtniecības norisē, un neārstētas vairogdziedzera slimības var izraisīt neauglību, augļa attīstības traucējumus un citas grūtniecības komplikācijas. Ieteicams neaizmirst pārbaudīt arī holesterīna radītājus.

Nelaid garām gadskārtējo veselības pārbaudi!

Gadskārtējās veselības pārbaudes ir būtiskas, lai laikus diagnosticētu slimības. Ir saslimšanas, kas nesāp un neizraisa pašsajūtas pārmaiņas, piemēram, pirmsvēža stāvokļi, tāpēc vienīgā iespēja noķert tādu slimību ir ieraudzīt to profilaktiskajā apskatē. „Bieži vien sieviete, aizbildinoties ar to, ka jūtas labi, atliek vizīti pie ginekologa, taču tad, kad atnāk, ir jau par vēlu,” dalās pieredzē ginekoloģe. Līdzīgi ir ar seksuāli transmisīvajām slimībām – ne vienmēr tiek novērotas raksturīgās pazīmes, piemēram, izdalījumi, diskomforts vēderā un paaugstināta temperatūra. Tipisks piemērs ir hlamīdiju infekcija, kas var noritēt slēpti, bez simptomiem, taču izraisīt neauglību. „Šādā gadījumā sieviete uzzina, ka pārslimojusi infekciju, tikai tad, kad nespēj palikt stāvoklī. Tāpēc aicinu sievietes ierasties uz izmeklējumiem ne tikai reizi gadā, bet pēc katras partnera maiņas. Mūsdienās hlamīdiju infekcija tiek veiksmīgi ārstēta ar medikamentiem, bet, ja to neārstē, rodas saaugumi olvados un mazajā iegurnī, kā arī olvadu bārkstiņu pārmaiņas, un šīs problēmas ir jau daudz grūtāk risināmas. Atceramies arī, ka ne tikai sievietei regulāri jāiet pie ginekologa, bet arī viņas partnerim jāapmeklē urologs,” aicina ārste Kristīne Ķempe.

Raksta turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment