Prezentēs apjomīgu pētījumu par Krievijas atturēšanu Eiropā

31. oktobrī plkst. 14.00 viesnīcā “Hotel Bergs”, Rīgā tiks prezentēts Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra vadošo pētnieku Noras Vanagas un Toma Rostoka izstrādātais pētījums par Krievijas atturēšanu Eiropā, kas apkopots grāmatā “Deterring Russia in Europe. Defence Strategies for Neighbouring States”.

Apjomīgais pētījums tapis sadarbībā ar starptautiski atzītiem drošības politikas pētniekiem, un tas sniedz ieskatu atturēšanas jēdziena attīstībā kopš Aukstā kara, kā arī atturēšanas politikas īstenošanā mūsdienās. Grāmata sastāv no četrām nodaļām, kurās pētīta atturēšanas jēdziena attīstība, kodolatturēšana, konvencionālā atturēšana un totālā aizsardzība kā viens no atturēšanas veidiem.

“Grāmatā ietverta desmit valstu – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Zviedrijas, Somijas, Norvēģijas, Polijas, Baltkrievijas, Rumānijas un Vācijas – gadījumu analīze, kas palīdz izprast, kā mainījusies šo valstu aizsardzības politika kopš Ukrainas aneksijas 2014. gadā. Tāpat pētnieki analizējuši, vai konkrētajās valstīs Krievija tiek uzskatīta par apdraudējumu un to ir nepieciešams atturēt, kādi praktiski soļi veikti aizsardzības spēju stiprināšanā un ar kādiem drošības izaicinājumiem saskaras valstis. Iegūtie secinājumi, manuprāt, ir ļoti interesanti,” stāsta grāmatas redaktore N. Vanaga.

Grāmatu “Deterring Russia in Europe. Defence Strategies for Neighbouring States” publicējusi izdevniecība “Routledge”.

Leave a Comment