Pleca locītavas artrīts: sākuma stadijā palīdz arī tautas līdzekļi


Pleca locītavas artrītu slimības pašā sākumstadijā var izārstēt arī ar tautas līdzekļiem.

Saasināšanās gadījumā
* Ēdamkaroti maltu aso piparu iemaisa 1,5 glāzēs spirta vai degvīna un ierīvē sāpošo locītavu.

* Sajauc 2 ēdamkarotes kamparspirta, tējkaroti etilspirta, 2 ēdamkarotes sinepju pulvera, 3 olas baltumus un maisījumu uz nakti noliek siltā vietā. Pēc tam to 2 reizes dienā ierīvē sāpošajās vietās, līdz viss līdzeklis izlietots.

Ja slimība ielaista, vajadzīga kardinālāka rīcība.

Papildus ārsta ieteiktajai ārstēšanai izmantojamas arī pārbaudītas tautas medicīnas receptes. Viens no iedarbīgākajiem līdzekļiem gatavojams šādi:

* sajauc pa 5 ēdamkarotēm vilkābeles augļus un asinszāles lakstus, 4 ēdamkarotes trejkrāsu vijolītes, pa 3 ēdamkarotēm raudeni un mazo mārsilu, pa 2 ēdamkarotēm piparmētras lakstus, eikalipta lapas un priežu pumpurus.

Divas ēdamkarotes sasmalcinātā maisījuma aplej ar litru ūdens, 10 minūtes vāra uz lēnas uguns, nakti nostādina, tad izkāš. Dzer pa pusglāzei pusstundu pirms ēšanas. Kurss – 4 mēneši. Pēc 2 nedēļu pārtraukuma kurss jāatkārto.

Veselīgais pēriens
Pēc izkarsēšanās pirtī vai vannā jāņem nenomizots egles, priedes vai kadiķa zars (aptuveni pirksta resnuma un metru garš), uz 5–7 minūtēm jāiemērc karstā ūdenī un tad jāpalūdz, lai kāds no mājiniekiem ar to viegli “izdauza” plecus un lāpstiņas. Šī ir ļoti efektīva metode, un to drīkst izmantot ne biežā kā vienu reizi (ļaunākā gadījumā – 2 reizes) nedēļā.

Žults
Senāk ļaudis artrīta ārstēšanai bieži izmantoja žulti. Aptiekā nopērkamo medicīnisko žulti ik pārdienu uz nakti liek kā kompresi sāpošajai vietai. Kurss – 10 procedūras. Kursu atkārto 2–4 reizes gadā (atkarībā no nepieciešamības).

Kaukāziešu recepte
Kaukāzieši visas locītavu kaites ārstē ar kalnu arnikas preparātiem. Arnikas kompreses ātri noņem sāpes un iekaisumu. Aptiekā var nopirkt arnikas tinktūru (vai homeopātisko arnikas ziedi), bet to, kā šie līdzekļi izmantojami, norādīts uz iepakojuma. Gatavojot uzlējumu mājās, 2–3 ēdamkarotes drogas aplej ar litru karsta ūdens, stundu nostādina, tad uzlējumā samitrina vati un uz nakti piesaitē sāpošajai locītavai. Kurss – 10–20 procedūru.

Koka dēlīši
Artrīta ārstēšanai piemērojama arī dendroterapija. Karēļu dziednieki pret locītavu kaitēm izmantojuši pavisam nelielus bērza vai apses dēlīšus. Kad pleci sāka stipri sāpēt, tos piesaitēja (gluži kā uzplečus) un turēja, līdz sāpes mitējās. Savukārt bērza koka dēlīti piesaitēt pleciem var arī profilakses nolūkos.

Leave a Comment