Pirmā palīdzība sev un draugam. Vecāki, iemāciet šo saviem bērniem!

Vasaras brīvlaiks teju jau klāt! Tomēr veldzējošās peldes, spēles brīvā dabā, pastaigas mežā un pikniki var sagādāt arī zināms raizes. Kā rīkoties, ja nelaime piemeklējusi pašu vai draugu, stāsta Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Medicīnas fakultātes students Mareks Marčuks, kas 1. jūnijā, Bērnu dienas festivālā, “Esena dārzos” Rīgā vadīs nodarbību par pirmās palīdzības sniegšanu sadzīviskās situācijās.

Atzīmējot skolēnu vasaras brīvlaika sākšanos un Starptautisko bērnu aizsardzības dienu, Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” 1. jūnijā Rīgā, “Esena Pārdaugavas dārzos”, rīko Bērnu dienas festivālu. Tajā līdzās skatuves programmai un sportiskām aktivitātēm būs iespēja apgūt pirmās palīdzības sniegšanu sev, draugam un ģimenes locekļiem dažādās ar vasaras aktivitātēm saistītās situācijās. Festivāls un aktivitātes ir bez maksas, pasākuma lieldraugi – Rimi Bērniem un “Esena Pārdaugavas dārzi”. Atbalsta Valsts reģionālās attīstības aģentūra.

Slīkšana

Peldes laikā gan baseinā, gan dabiskā ūdenstilpē vienmēr vienam otrs jāpieskata un ik pa laikam jāpārbauda, kur ir mans draugs, vai viņš nav aizpeldējis pārāk tālu, vai viņam viss kārtībā. Tāpat, peldot dziļumā, ik pa brīdim jāatskatās uz krastu un kritiski jānovērtē savi spēki – vai spēsi tikt atpakaļ.

Ja vajadzīga palīdzība tev: Ja jūti, ka vairs nespēj peldēt un sāc slīkt, centies skaļi un nepārprotami saukt pēc palīdzības, māt ar rokām un citādi pievērst apkārtējo uzmanību, lai tas netiktu sajaukts ar spēlēšanos. Ja redzi, ka kāds cits ūdenī uzvedas savādi, un neesi pārliecināts, vai viņš slīkst vai tikai muļķojas, vienmēr pārliecinies, piepeldot klāt un pajautājot, vai viss ir kārtībā.

Kā palīdzēt draugam: Jāatceras – pirms steidzies glābt draugu, pārliecinies pats par savu drošību. Ja dodies palīgā slīkstošam draugam, uzmanies, jo draugs var būt panikā, viņa tvēriens var būt spēcīgs un viņš var paraut tevi zem ūdens. Palīdzot draugam, vari izmantot kādu virvei piesietu objektu, pie kura pieķerties. Ja iespējams, piesaisti glābējus, kas atrodas tuvumā. Ja draugs pēc izvilkšanas no ūdens ir aizrijies ar ūdeni, mudini viņu klepot. Draugam var būt viegls šoks, apsedz viņu. Ja viņš ir bezsamaņā, pārbaudi elpošanu, liec kādam piezvanīt uz tālruni 113. Ja elpošana saglabāta, novieto cietušo stabilajā sānu guļā. Ja draugs neelpo, veic atdzīvināšanas pasākumus.

Lapsenes vai sirseņa kodums

Ja iedzēlusi lapsene vai bite, vispirms izņem dzeloni. Koduma vieta jānomazgā ar ūdeni un ziepēm. Uz dzēluma vietas ieteicams uzlikt kādu aukstu priekšmetu vai audumā ietītu ledu.

Tas var izglābt dzīvību: Ja zini, ka tev vai draugam ir alerģija pret lapseņu vai kādu citu insektu kodumiem, lieto antihistamīna medikamentus (ziedes vai tablešu veidā). Ja zināms, ka alerģija ir sevišķi izteikta – kļūst grūti elpot, pietūkst mēle vai lūpas, ir grūti runāt -, steigšus jāzvana 113. Ja tev vai draugam ir smaga alerģija koduma gadījumos, iespējams, ka ārsts ir izrakstījis adrenalīna injektoru šādām situācijām (EpiPen) – vienmēr ņem to līdzi, dodoties dabā. Ja iekodis sirsenis, nekavējoties meklē mediķu palīdzību.

Raksta trupinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment