Piens, soda, plāksteri. Kā ārstēt laringītu, kas bieži pavada saaukstēšanās slimības


Akūts rīkles, bet pēc tam arī balss saišu gļotādas iekaisums (turklāt tas var notikt arī bez ķermeņa temperatūras paaugstināšanās) pirmajās dienās izraisa sausuma, skrāpēšanas un sūrstēšanas sajūtu kaklā. Pēc tam rodas balss aizsmakums vai arī tā pazūd pavisam.

Visbiežāk laringīts ir saaukstēšanās slimību pavadonis, taču tas var attīstīties arī balss saišu pārpūles rezultātā (skolotājiem, aktieriem, dziedātājiem). Tieši tāpēc daudzos gadījumos ieteicams balss saudzēšanas režīms. Jānovērš arī jebkura iespējamā gļotādas kairināšana, kas var rasties, ieelpojot piesārņotu gaisu (veicot krāsošanas vai citus līdzīgus darbus), kā arī asi ēdieni.

Toties ieteicamas šādas receptes.
1. Dzert karstu pienu, kas līdzīgās daļās sajaukts ar sārmainu minerālūdeni.

2. Nedaudz uzsilda puslitru piena, pievieno jēlu vistas olu un pa tējkarotei medu un sviestu. Visu rūpīgi sajauc un izdzer (divas reizes dienā – no rīta un vakarā).

3. Var izmantot arī tā saukto novērsošo terapiju, proti, sinepju plāksterus, bankas, karstas kāju vannas (var ar sinepēm).

4. Kaklu skalo ar joda un sodas šķīdumu (pusglāzē silta ūdens izšķīdina pustējkaroti sodas un 2–3 pilienus 50% joda šķīduma). Skalošana mazina sausumu un sūrstēšanu. Procedūru atkārto divas (maksimāli trīs) reizes dienā.

6. Ja laringīts ir regulāra kaite un saistīta ar balss pārpūli, jācenšas nostiprināt rīkles un kakla muskuļus. Tikt galā ar to palīdzēs šādi vingrojumi:

* bez skaņas jāizrunā A-E-O, cenšoties iespējami platāk atvērt žāvu nevis muti;

* vairākas reizes jānožāvājas (žāvas stimulē ne tikai balss aparātu, bet arī galvas smadzeņu darbību, kā arī mazina stresu un tādējādi it kā nepieļauj neirozes radītu balss zudumu);

* pēc tam enerģiski jāizrunā skaņas P-B, P-B, P-B – tās nostiprina lūpu muskuļus;

* mēles muskuļu nostiprināšanai tikpat enerģiski jāizrunā skaņas T-D, T-D, T-D;

* rīkles muskuļu nostiprināšanai līdzīgi jāizrunā skaņas K-G, K-G, K-G.
Visi šie vingrojumi jāatkārto 10 reizes.

6. Visbeidzot vēl viena efektīva recepte pret laringītu: ja slimība izraisījusi ne tikai balss aizsmakumu, bet tās zudumu (afoniju), labs palīgs ir anīsa sēklu novārījums:

* pusglāzi anīsa sēklu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 15 minūtes vāra. Tad nedaudz atdzesē, izkāš, novārījumu sajauc ar pusglāzi liepu medus, vēlreiz uzkarsē līdz viršanai (bet nevāra), noņem no uguns un pievieno tējkaroti konjaka. Lieto pa ēdamkarotei ik pēc pusstundas. Šis līdzeklis palīdz atgūt balsi diennakts laikā. Lai ārstnieciskais efekts būtu maksimāls, novārījumu jāsāk lietot tūlīt pat, kolīdz balss sāk pazust.

Leave a Comment