Pieci padomi, lai vasaras ceļojums nebeigtos ar galvassāpēm

3. Nodrošinies ar saziņu

Nodrošinies, lai tuvinieki zina Tavus plānus un nepieciešamības gadījumā var sazināties – atstāj informāciju par ceļojuma maršrutu, laiku, plānotajām aktivitātēm, savus un pārējo ceļotāju kontaktus. Ja plāno ārzemēs pie kāda viesoties – arī viņa kontaktus. Noteikti reģistrējies Konsulārajā reģistrā – tas ļaus ar Tevi sazināties ārkārtas drošības situācijā un pārliecināties, vai nav nepieciešama palīdzība. Tāpat, ja dodies ārpus Eiropas Savienības, noskaidro mobilo sakaru iespējas un izmaksas. Piefiksē svarīgākos telefona numurus ārkārtas gadījumiem, piemēram, Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts tālruni +371 26337711.

4. Parūpējies par veselību

Noskaidro, vai kādam eksotiskam ceļojumam nav nepieciešamas obligātas potes, piemēram, pret malāriju, dzelteno drudzi, hepatītu un citām infekcijas slimībām. Konsultējies ar savu ārstu, ja Tev ir kāda hroniska slimība – kā sagatavoties ceļojumam, kādas zāles nepieciešams paņemt līdzi. Noteikti izņem EVAK karti Nacionālajā veselības dienestā – tā garantēs, ka Eiropas Savienības valstīs, Islandē, Lihtenšteinā, Norvēģijā un Šveicē varēsi saņemt neatliekamo un nepieciešamo veselības aprūpi tādā pašā apjomā un par tādu pašu samaksu, kā tā ir nodrošināta attiecīgās valsts iedzīvotājiem.

5. Iegādājies apdrošināšanu

EVAK karte palīdzēs ar neatliekamo palīdzību, taču sarežģītāku situāciju risināšanai, kā arī ceļojot uz valstīm, kur EVAK nav spēkā, noteikti nepieciešams iegādāties ceļojuma apdrošināšanu – tā piedāvā medicīniskās palīdzības saņemšanu pēkšņas saslimšanas vai nelaimes gadījumā, kad cilvēkam nepieciešamās palīdzības apjoms pārsniedz to, ko garantē konkrētās valsts medicīnas aprūpes sistēma un ko nesedz EVAK (piemēram, repatriācija).

Apdrošinātāji piedāvā ļoti daudzveidīgas iespējas ceļojumu apdrošināšanai, tādēļ jāizvēlas konkrēta polise atbilstoši Tavai ceļojuma specifikai. Ja plānotas ekstrēmas sportiskās aktivitātes (kāpšana kalnos, niršana u.c.), var būt nepieciešama speciāla polise, kas segs šādus riskus. Pareizi jānorāda visas valstis, kurās Tu plāno viesoties. Tāpat ir daudz papildu iespēju apdrošināt bagāžu un personīgās mantas (pret nozaudēšanu, aizkavēšanos), transporta ķibeles (avioreisa aizkavēšanās), ceļojuma atcelšanu vai pārtraukšanu. Mazāk zināma, bet tādēļ ne mazāk svarīga ir ceļotāja civiltiesiskās atbildības apdrošināšana, kas pasargās no papildu izdevumiem gadījumā, ja nodarīsi kādam kaitējumu, piemēram, izraisīsi negadījumu ūdens atrakciju parkā.

Ļoti svarīgi ir apdrošināšanas polisi ne tikai nopirkt, bet arī izlasīt tās segtos riskus, nosacījumus un izņēmumus, lai nerastos lieki pārpratumi. Tā, piemēram, lielākā daļa apdrošināšanas polišu nesedz zaudējumus, ja negadījums noticis alkohola vai narkotisko vielu reibumā – to ir svarīgi zināt un ievērot. Kā arī polisē var būt izņēmums (vai speciāli ir jāiekļauj) braukšana ar motociklu vai motorolleri, kas ir ļoti bieži izmantots pārvietošanās veids.

Leave a Comment