Peonijas priecē ar ziediem, bet vairums arī ārstē

Kad uzzied peonijas, tās vienmēr priecē ar saviem lielajiem un košajiem ziediem – no sniegbaltiem līdz pat tumši sarkaniem.

Vairumam dārza peoniju piemīt ārstnieciskas īpašības, turklāt dziednieciskas ir gan saknes, gan ziedi, taču līderes šajā ziņā ir baltās peonijas – tām piemīt baktericīda, pretiekaisuma, pretsāpju, atklepošanu veicinoša, urīndzenoša, sviedrējoša, nomierinoša iedarbība, tās uzlabo miegu un galvas smadzeņu apasiņošanu, pazemina arteriālo spiedienu, asinsreci un holesterīna līmeni asinīs. Ziedlapiņas ievāc ziedēšanas laikā, bet sakneņus – vai nu pavasarī vai rudenī, kad, kad krūmi tiek dalīti. Nepieciešamības gadījumā krūmu nedaudz var atrakt arī citā laikā un akurāti nogriezt 1–2 sakneņus.

Pret paaugstinātu nervozitāti, toksīnu izvadīšanai no organisma: ieber kanniņā 2 tējkarotes svaigu ziedlapiņu, aplej ar 1,5 glāzēm verdoša ūdens, pusstundu nostādina. Dzer pa 1/3 glāzes 2–3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

Pret asinsvadu aterosklerozi, paaugstinātu asinsreci, arī sāpēm un spazmām kuņģa-zarnu traktā un reimatisma izraisītām sāpēm locītavās: 2 ēdamkarotes svaigu sasmalcinātu sakņu aplej ar puslitru verdoša ūdens, vāra 10–15 minūtes uz lēnas uguns, pusstundu nostādina, tad izkāš un pielej vārītu ūdeni līdz sākotnējam apjomam. Dzer pa 1/5 glāzes 4–5 reizes dienā pusstundu pēc ēšanas.

Pret stenokardiju: 2 tējkarotes (bez kaudzītes) svaigu sasmalcinātu sakņu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 2–3 minūtes vāra uz lēnas uguns, pusstundu nostādina, tad izkāš. Lieto pa ēdamkarotei 3 reizes dienā 20 minūtes pirms ēšanas.

Pret hipertoniju, encefalopātiju, galvassāpēm: 1/4 glāzes svaigu sasmalcinātu sakņu aplej ar puslitru degvīna, periodiski sakratot, 2 nedēļas nostādina tumšā vietā, tad izkāš. Lieto pa 10 pilieniem 4–5 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas, atšķaidītus ēdamkarotē ūdens. Kurss – līdz iestājas stāvokļa uzlabošanās (ārstēšanās ir ilgstoša).

Pret sirds neirozi: iepriekšējā receptē minēto sakņu izvilkumu lieto pa 30 pilieniem 3–4 reizes dienā 15 minūtes pirms ēšanas, atšķaidītus glāzītē ūdens.

Pret asins vēzi (kā papildu līdzekli pamatārstēšanas kursam): 2 tējkarotes svaigu sasmalcinātu sakņu aplej ar pusglāzi verdoša ūdens, vāra 3–5 minūtes uz lēnas uguns, stundu nostādina slēgtā traukā, tad izkāš. Lieto pa ēdamkarotei 3–4 reizes dienā 10–15 minūtes pirms ēšanas.

Pret kaulu lūzumiem: ēdamkaroti pulverī sasmalcinātu žāvētu sakņu sajauc ar nelielu daudzumu augu eļļas un liek kā kompresi lūzuma vietai.

Uzmanību! Visas peonijas daļas ir viegli indīgas, tāpēc, lietojot iekšķīgi, strikti jāievēro noteiktās devas.

Leave a Comment