Pārmērīga svīšana: kā to novērst?


Sviedru izdalīšanās ir process, ko ieprogrammējusi pati daba, – tā cilvēka organisms regulē savu temperatūru, jo iztvaikojot šķidrums atdod gaisam lieko siltumu.

Taču ne vienam vien šī dzīvības procesam tik svarīgā īpašība pārvēršas par īstu traģēdiju. Runa ir par hiperhidrozi jeb pastiprinātu svīšanu. Kā to novērst?

Piemērota diēta
Ir jāatsakās no visiem ēdieniem, kas provocē svīšanu. Pirmām kārtām tas attiecas uz ļoti karstiem ēdieniem un jo īpaši zupām, tēju un kafiju. Pārāk karsts šķidrums ir galvenais sviedru izdalīšanās faktors.

Kā nākamos var minēt asās piedevas, īpaši melnos piparus un ķiplokus. Ķiploks ne tikai pastiprina sviedru izdalīšanos, bet arī padara to smaku daudz spēcīgāku un nepatīkamāku. To pašu var teikt arī par majonēzi, kečupu, sīpoliem un etiķi.

Veselīgs dzīvesveids
Hiperhidrozes gadījumā, protams, vēlama ārstu konsultācija. Ja savā sfērā patoloģiju izslēdzis endokrinologs, nākamā vizīte ir pie neiropatologa, jo pastiprinātu sviedru dziedzeru darbību var izprovocēt arī traucējumi veģetatīvajā nervu sistēmā.

Pazemināt svīšanu līdz minimumam palīdz homeopātiskie līdzekļi. Reizēm pozitīvs efekts tiek sasniegts ar atbilstīgiem nomierinošiem līdzekļiem, jo veģetatīvās nervu sistēmas traucējumus savukārt spēj izprovocēt stresi un emocionālas pārslodzes.

Un, protams, ka cilvēkiem, kas sirgst ar hiperhidrozi, jāievēro veselīgs dzīvesveids. Miegam vēlams atvēlēt ne mazāk kā astoņas stundas, bet katru dienu svaigā gaisā pavadīt vismaz vienu stundu. Ļoti ieteicams pievērsties kādam sporta veidam, piemēram, peldēšanai.

Dezodorants
No lokālas hiperhidrozes visbiežāk cieš paduses, plaukstas un pēdas. Šajā gadījumā problēmu novērst palīdz dezodoranti perspiranti, kuri vienlaikus veic divus uzdevumus uzreiz: aromātiskās vielas cīnās pret sviedru smaku, bet sastāvā esošie antiperspiranti bloķē sviedru izdalīšanos.
Taču dezodorantu lietošanai ir viens svarīgs noteikums: tos var lietot tikai uz tikko mazgātas un nosusinātas ādas.

Simpatektomija
Simpatektomija ir operācija, kas tika izstrādāta hiperhidrozes novēršanai, – nervam tiek uzlikts speciāls metāla knaģītis, kas bloķē impulsu raidīšanu un sviedru dziedzeru darbību.

Operācija tiek veikta ar endoskopu: tiek izdarīti vairāki caurdūrieni, kuros ievada speciālus instrumentus. Visas manipulācijas kontrolē sīciņa videokamera, tāpēc asiņošanas un citu sarežģījumu risks praktiski nepastāv. Operācija aizņem aptuveni 30 minūtes, un pēc tās nepaliek nekādu redzamu rētu. Bet rezultāts saglabājas uz visu mūžu.

Leave a Comment