Pareiza ēdienkarte var līdzēt pret hemoroīdiem. Uztura piemērs vienai dienai

Pats galvenais – normalizēt vēdera izeju. Āda ap anālo atveri ir ļoti jutīga, tāpēc vairumā gadījumu tieši hronisks aizcietējums ir tās sasprēgāšanas vai plīsumu cēlonis.

Noregulēt kuņģa-zarnu trakta darbību palīdz diēta, kurā iekļauti tā sauktie mīkstinošie produkti. Pie tiem pieder jebkuri skābpiena produkti, jūraskāposti, kauliņaugļi (žāvēti) un ogas, banāni, augu eļļa. Veselīgas ir irdenas prosas, griķu, grūbu putras un rupjās šķiedrvielas, kas ir ne tikai svaigos dārzeņos, kā kāposti, burkāni, bietes, pupiņas, rāceņi vai kāļi (tie jāapēd ne mazāk kā 300 g dienā), bet arī vārītos (dienas deva – ne mazāka par 200 g). Šajā uzskaitījumā iekļaujami arī augļi un maize – pilngraudu vai no rupja maluma miltiem.

Obligāti jāatsakās no produktiem, kas veicina aizcietējumu, piemēram, mannas un rīsu putras, šokolādes, kakao, stipras tējas. Smalkmaizīšu, pīrādziņu un pankūku cienītājiem der atgādināt, ka no baltajiem miltiem gatavotie ēdieni bremzē zarnu trakta darbību, kas arī izraisa aizcietējumu.

Klijas
Arī kviešu klijas pelnījušas, lai tās obligāti tiktu iekļautas uzturā. Uzbriedinātas klijas var pievienot putrām un zupām, bet var ēst arī tīrā veidā. Galvenais – tās jāpievieno pakāpeniski pa 2 tējkarotēm 3 reizes dienā. Kad panākts vēlamais (mīkstinošais) efekts, kas parasti iestājas pēc dažām kliju “terapijas” dienām, deva jāsamazina līdz 1 tējkarotei 3 reizes dienā.

Jūras kolagēns
Zinātnieki noskaidrojuši, ka daži produkti stimulē kolagēna – vielas, kas nostiprina audus un asinsvadu sieniņas, – izstrādi, kas anālās atveres plīsuma gadījumā visnotaļ nepieciešams. Tāpēc uzturā neiztikt arī bez “kolagēna” produktiem un pirmām kārtām jūraskāpostiem (laminārijas). Ja tos iemācās pareizi pagatavot, ēdiens kļūst par īstu delikatesi.

Vispirms žāvētos jūraskāpostus attiecībā 1:8 aplej ar aukstu ūdeni un ļauj 10–12 stundas nostāvēties. Pēc tam lapas rūpīgi nomazgā tekošā ūdenī – šī ir bezmaz pati atbildīgākā pagatavošanas daļa, jo, ja kāpostus labi nenoskalo, tiem var saglabāties nepatīkama piegarša un aromāts.

Laminārija uzturā jāiekļauj ne retāk kā 3 reizes nedēļā, turklāt nav svarīgi, kuram ēdienam to pievieno: zupai, salātiem vai piedevām. Galvenais, lai rastos “kolagēna efekts”, ir nedēļas laikā apēst ne mazāk kā 300 g jūraskāpostu. Diemžēl izmantot tikai sausos jūraskāpostus nav iespējams: tie ir ļoti sāļi, tāpēc izmantojami nelielā daudzumā sāls vietā.

Sulīgie vitamīni
Protams, nedrīkst aizmirst pareizu šķidruma lietošanas režīmu: dienas laikā jāizdzer 1,5–2 litri šķidruma. Pusei no šā apjoma jābūt ūdenim.

Ieteicama arī nestipra un nedaudz saldināta zaļā vai melnā tēja – 1–2 tasītes dienā.

Atlikusī nepieciešamā daudzuma deva atvēlama tomātu, apelsīnu, mango, burkānu, ķirbju biezsulām, kas teicami stimulē zarnu trakta darbību. Izņēmums ir vienīgi granātābolu sula. Lai arī tā ir bez biezumiem, arī to ļoti ieteicams lietot, jo pierādīts, ka granātābolu sula pieder “kolagēnu” produktiem, proti, veicina kolagēna veidošanos. Jāpērk tikai stikla pudelēs pildītā sula, kurai nav pievienots cukurs. Dienā jāizdzer 100 ml sulas, atšķaidītas ar aukstu vārītu ūdeni attiecībā 1:2. Vēlams to darīt caur salmiņu, lai skābe nekaitētu zobiem.

Aptuvena ēdienkarte vienai dienai
No visiem ieteicamajiem produktiem var sastādīt diezgan daudzveidīgu ēdienkarti.

Brokastis
Šajā laikā ieteicamāk ieturēties ar irdenu putru vai kādu skābpiena produktu, piemēram, biezpienu, kas pārliets ar biopiedevām bagātinātu jogurtu.

Otrās brokastis
Var apēst uzbriedinātas klijas ar kādu augli, piemēram, banānu vai ābolu.

Pusdienas
Pirmajā ēdienā – jebkura sakņu zupa. Otrajā ēdienā – gaļa vai zivs, bet kā piedevas – svaigu dārzeņu salāti. Nevajadzētu aizmirst no ogām vai žāvētiem augļiem vārītu kompotu, kas īpaši ieteicams.

Launags
Salāti no jūraskāpostiem, burkāniem un ābola; zaļā tēja.

Vakariņas
Glāze kefīra.

Protams, tas ir tikai aptuvenas ēdienkartes uzmetums, kuru katrs var mainīt atbilstīgi savai garšai. Piemēram, to var papildināt ar dažādiem augļu un dārzeņu salātiem, bet kā piedevas izmantot zaļos zirnīšus, jebkurus citus pākšaugus (pupiņas, lēcas), ar augu eļļu apslacītus skābētos kāpostus… Variantu ir daudz.

Leave a Comment