Parastais kartupelis palīdz pret tūsku, aritmiju, ārstē brūces. Bet lieto piesardzīgi!

Sen zināms un pierādīts, ka teju vai visiem dārzeņiem un saknēm piemīt dziednieciskas īpašības. Izņēmums nav arī kartupelis.

Kartupelim piemīt pretiekaisumu, spazmolītiskas un brūces dziedējošas īpašības. Tajā esošajai cietei ir mīkstinoša un savelkoša iedarbība. Bumbuļi ieņem pirmo vietu kuņģa-zarnu trakta slimnieku diētiskajā uzturā.

Kartupelis normalizē sirdsdarbību, ieteicams, ja ir aritmija. Slimniekiem, kas sirgst ar tūsku, iesaka ēst kartupeļus jebkurā veidā ar visu mizu. Svaiga kartupeļu sula nelielās devās labvēlīgi iedarbojas uz sirds-asinsvadu sistēmu, pazemina arteriālo spiedienu. Dziednieciskiem nolūkiem kartupelis jālieto piesardzīgi un saprātīgi, ņemot vērā slimnieka stāvokli un vēlams ārsta uzraudzībā.

Kartupeļu ārstnieciskās īpašības augsti vērtētas jau tālā senatnē. Ūdens, kurā vārīti kartupeļi, kā arī svaigi vārīti un saspaidīti kartupeļi izmantoti inhalācijām augšējo elpceļu katara un bronhīta ārstēšanai. Par lielisku līdzekli pret ekzēmu un apdegumiem uzskata svaigu rīvētu kartupeli – iegūto putriņu uzliek bojātajām vietām.

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment