Par to, ka Valters cieta mežonīgas sāpes, kā arī par vēža atgriešanos zināja tikai tuvinieki

Izdevums “Privātā dzīve” otrdien vēsta par 17. oktobrī mūžībā aizsauktā mūziķa Valtera Frīdenberga pēdējo cīņu – tā bija smaga un sāpju pilna.

Šogad maijā Valters atgriezās no Šaritē klīnikas Berlīnē, kur par tautiešu saziedotajiem 132 000 eiro ilgstoši ārstējās. Viņš bija optimistisks, ka ķīmijterapija un cilmes šūnu terapija būs devušas rezultātu. Vasarā mūziķim atauga bārda, mati, uzacis, viņš bija pilns spara un metās darbos, koncertējot un vadot pasākumus. Tomēr slimība atgriezās un par to zināja tikai Valtera tuvākie cilvēki, sabiedrībā viņš to neizrādīja un intervijās neatklāja.

Jau vēstīts, ka augustā Valteram veica operāciju tepat Latvijā. Viņš toreiz bulvārpresei atklāja, ka ārsti Vācijā devuši cerības, ka iespēja izārstēties ir 50:50. Stāstīja par saviem sapņiem un vienu no tiem grasījās piepildīt jau septembrī – doties uz Portugāli. Diemžēl laikā, kad viņam vajadzēja atrasties saulainajā valstī, viņš atkal bija nonācis mediķu rokās un gulēja Gaiļezera slimnīcā.

Valtera draugs Mareks “PDz” stāsta, ka mūziķis jau ilgu laiku cīnījies ar mežonīgām sāpēm. “Nebija tā, ka Valčam slikti kļuva pēkšņi. Slimība, kura bija atgriezusies, viņu saēda pamazām”. Mareks atzīst, ka piedalīšanās pēdējos publiskajos pasākumos –Mārtiņa Freimaņa draugu koncertā Dzintaros un festivālā “Open Liepāja”, prasījusi no Valtera neiedomājamu spēku.

Septembra beigās Valters ieradās uz pirmajām “Gudrs, vēl gudrāks” raidījumu filmēšanām savā mīļotajā Latvijas televīzijā, diemžēl spēka vairs nebija atlicis daudz. Izturējis vienu raidījuma ierakstu, Valters atzina, ka ir slikti. Turp steidzās viņa aizvietotājs Toms Grēviņš. “Viņš man pateica – paldies, ka varēji tikt. Es teicu – izbeidz, tas ir mazākais, ko varu izdarīt,” atminas Grēviņš kuram pat prātā nav ienācis, ka tā būs viņu pēdējā tikšanās.

Mareks draugu Valteru pēdējo reizi satika nāves dienā. Abi parunājuši par visu, kas aktuāls – mūziku, politiku, jo Valters bija diplomēts politologs. Sprieduši par valdības veidošanu un to, ka labākais premjers būtu Roberts Zīle. Lai gan pašsajūta bija slikta, Valters nesteidza atvadīties no draugiem. “Nebija tā, ka izgāju no palātas un domāju – tas arī viss..” saka Mareks. Pēdējās dzīves minūtēs Valteram blakus bija mīļotā līgava Kristīne. “Organisms bija noguris cīnīties.. Valteram vienkārši apstājās sirds..” saka Mareks, piebilstot, ka vissmagāk šobrīd ir Kristīnei.

Atvadas no Valtera notiks piektdien, 26. oktobrī, viņa 31. dzimšanas dienā, Rīgas  krematorijā. Vēlmi tikt kremētam izteicis pats Valters.

Plašāk jaunākajā “Privātās dzīves” numurā!

Leave a Comment