Par došanos karot, jauno rekordu un iespējamo Zelenska zvanu: ”Kalush Orchestra” intervija pēc uzvaras Eirovīzijā 2022

Eirovīzijas 2022 uzvarētāji Kalush Orchestra piedalījās preses konferencē un atbildēja uz jautājumiem par karu Ukrainā, Zelenski un rekordu.

Vai jūs saņēmāt telefona zvanu no Volodimira Zelenska, un, kā jūs to redzat – Ukraina rīkos Eirovīziju 2023. gadā?

– Nē, man pagaidām nebija iespēja sazināties ar prezidentu personiski, jo, jūs jau zināt, kāda situācija ir tagad mūsu valstī. Viņš pilnīgi noteikti tagad ir ļoti aizņemts.

Es domāju, ka nākamgad Ukraina ar prieku uzņems Eirovīziju veselā, atjaunotā un laimīgā valstī.

Ko jūs darīsiet, kad atgriezīsieties mājās? Iesiet karot?

– Mums ir īslaicīga atļauja izbraukšanai no valsts, un tā beigsies 16. maijā. Mēs tieši paspēsim atgriezties, būsim Ukrainā. Es nezinu, ko darīšu, jo es pirmo reizi uzvarēju Eirovīzijā. Bet, protams, kā ikviens ukrainis, ja līdz tam aizies, tad ikviens no mums būs gatavs cīnīties par savu valsti līdz galam.

Jūs mums stāstījāt, ka uztraucieties par tiem, kas palikuši mājās – par savu ģimeni un draugiem – un, kas ar viņiem var notikt. Cik ļoti jūs paši pārdzīvojat par atgriešanos mājās, kur notiek karš?

– Kad es šķērsoju robežu, mani pārdzīvojumi nebeidzas, jo Ukrainā ir visi mani radinieki, tuvinieki, paziņas, draugi. Atrodoties Ukrainā, saprotu, ka varu kaut ko vairāk ietekmēt, lai kādu aizsargātu.

Varēsiet nosvinēt savu dzimšanas dienu ar savu māti Stefāniju?

– 16. datumā es būšu lidmašīnā, pēc tam mašīnā, un tad autobusā. Tāpēc atzīmēšu nākamajā dienā. Gribētos jau ar mammu un ar draudzeni, ar ģimeni.

Lasi vēl: Putinam tika izsaukta neatliekamā medicīniskā palīdzība – kas notiek?

Bez jums, kuras vēl valstis bija pelnījušas uzvaru?

– Mani favorīti bija Itālija, Anglija, Polija, Moldova.

Savas uzstāšanās beigās jūs sacījāt: “Lūdzu, palīdziet Ukrainai un Azovstaļai”. Nevarētu jūs paskaidrot Eiropai, kāpēc jūs to sacījāt, un kā mēs varam palīdzēt?

– Mūsu valstij tā ir liela nelaime. Kas nezina, tā ir pēdējā blokāde. Vairāk nekā tūkstoš cilvēku ir ielenkti no visām pusēm, un viņi nevar nekādi izkļūt. Tāpēc mēs prasām iejaukties kādu trešo valsti, lai radītu viņiem izeju. Kā palīdzēt? Informācijas sfērā. Stāstīt visiem, rakstīt par to. Šeit ir daudz preses. Ja katrs no jums par to uzrakstīs, tad, domāju, tas noteikti mums palīdzēs. Un klauvēt pie savu valstu valdības durvīm. Palīdzēt var daudzējādi, tāpēc lūdzam visus pievērst uzmanību. Tas ir ļoti svarīgi.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

COMMENTS

Leave a Comment