Par amatpersonu ētiku

Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība (LIDA) aizvien biežāk no saviem biedriem saņem informāciju par to, ka dienesta vietās nākas saskarties ar neētisku rīcību no dienesta biedru, tai skaitā vadītāju un virsnieku, puses. Šāda rakstura jautājumus LIDA līdz šim ir centusies risināt dienestu iekšienē.

Tomēr, saņemot vēstuli no Valsts robežsardzes (VRS) priekšnieka N.Garbara ar lūgumu pievērst šim jautājumam lielāku uzmanību (ar vēstules saturu varat iepazīties ŠEIT ), LIDA vēlas atgādināt gan saviem biedriem, gan pārējām dienējošajām amatpersonām par to, ka ētikas normu ievērošana pildot dienesta pienākumus (un arī ārpus dienesta pienākumu pildīšanas) ir ne mazāk svarīgs pienākums par citiem.

Ētikas normu ievērošanai ir ļoti svarīga nozīme ne tikai labvēlīga iekšējā mikroklimata uzturēšanā pašu dienestu iekšienē, bet arī paša dienesta, kā Valsts iestādes, ārējā tēla veidošanā un sabiedrības uzticēšanās dienestam veicināšanā. Jebkāda amatpersonas uzvedība, kas uzskatāma par neētisku, rada kaitējumu abos šajos aspektos. Neatkarīgi no tā, vai tā būtu citu kolēģu aprunāšana, baumu izplatīšana, nievājoša izturēšanās pret padotajiem vai citiem kolēģiem, vai arī neiecietīga un neētiska attieksme pret citiem cilvēkiem, ar kuriem nākas saskarties pildot dienesta pienākumus. Tas pats attiecināms arī uz amatpersonu uzvedību ārpus dienesta. Neatkarīgi no tā, vai formas tērps ir uzvilkts, vai arī iekārts skapī – amatpersona pārstāv Valsts iestādi, ir tās seja un savā saskarsmē ar citiem cilvēkiem veido Valsts iestādes tēlu un rada sabiedrības viedokli par šo iestādi!

Lai veicinātu dienējošo izpratni par to, kas ir ētikas normas un kādu iespaidu uz dienestu atstāj šo normu neievērošana, LIDA aicinās gan VRS, gan pārējo dienestu vadību kopīgi izstrādāt un īstenot apmācību (informatīvo) programmu un veidot informatīvos materiālus par šo tēmu. Kā arī, lai veicinātu taisnīgu attieksmi pret visiem dienējošajiem situācijās, kas saistītas ar ētikas normu pārkāpumiem, iekļaut iestādē izveidotās Ētikas komisijas pamatsastāvā arī LIDA pārstāvi.

Papildus tam LIDA vēlas atgādināt to, ka ētikas normu ievērošana ir pienākums, ko uzliek Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma 6.pants – ievērot amatpersonām noteiktos ētikas principus ir viens no amatpersonas vispārīgajiem pienākumiem. Savukārt katrā dienestā ir izstrādāts savs Ētikas kodekss, ar kuru amatpersonas tiek iepazīstinātas stājoties dienestā. Līdz ar to šo normu neievērošana ir disciplināri sodāma!

Savukārt LIDA biedriem der paturēt prātā, ka LIDA Statūtu 21.3.punkts nosaka, ka arodbiedrības biedram ir pienākums ievērot vispārējās ētikas, morāles un uzvedības normas (ar LIDA Statūtiem varat iepazīties ŠEIT ).

Ņemot vērā visu augstāk minēto, LIDA vēlas aicināt visas dienējošās amatpersonas ikdienas dienesta gaitās, un arī ārpus tām, neaizmirst par elementārajām ētikas, pieklājības, uzvedības un savstarpējo attiecību normām! Cienīsim savus dienesta biedrus un pārējos cilvēkus sev apkārt!

Leave a Comment