Palīdzība nagiem: pret sēnīti, ienadžiem, ieaugušiem nagiem

Sēnes ir vissenākie dzīvie organismi, kas uz Zemes (augsnē, koksnē, uz augiem un dzīvniekiem) dzīvo jau vairāk nekā 550 miljonu gadu. Starp 70 tūkstošiem zinātnei zināmo sēnīšu veidu ir ne mazums vērtīgo, taču ir arī kaitīgās, kas spēj izraisīt slimības augiem, dzīvniekiem un arī cilvēkiem.

Slimības rosinošās sēnītes vairojas ar sporām, kuras savu aktivitāti un spēju inficēt var saglabāt ļoti ilgi. Vienas no izplatītākajām ir nagu sēnīšslimības (onihomikozes). Ir virkne jautājumu, kurus, interesējoties par šo kaiti, cilvēki uzdod visbiežāk.

Vai nagu sēnīšslimību var izārstēt patstāvīgi, nemeklējot ārsta palīdzību?
Pirms kaut ko ārstē, vispirms jāpārliecinās, ka šī slimība patiešām ir. Precīzu diagnozi var noteikt tikai ārsts un atkarībā no sēnītes veida un konkrētā pacienta individuālajām īpatnībām var noteikt atbilstošāko medikamentozo ārstēšanu. Taču tas nenozīmē, ka paralēli nedrīkst lietot arī tautas medicīnas līdzekļus. Toties pilnīga pašārstēšanās nereti stāvokli pasliktina.

Ko darīt, lai neaplipinātu pārējos mājiniekus?
Pasargāt tuviniekus var, ievērojot elementāru piesardzību: nevajag staigāt pa māju basām kājām, neļaut izmantot jūsu apavus un kāju dvieļus, ar dezinficējošu līdzekli rūpīgi izmazgāt vannu aiz sevis utt. Aptiekā var nopirkt speciālu pretsēnīšu spreju, ko pārējie ģimenes locekļi var lietot profilakses nolūkos.

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment