Pākšaugi – augstvērtīgu olbaltumvielu avots

* Dzelzs uzsūkšanos no pupiņām sekmē to diedzēšana un ja uzturā lieto kopā ar nelielu daudzumu liesas gaļas vai zivīm.

* Pākšaugi ir bagāti ar šķiedrvielām, kas veicina zarnu darbību.

* Tie ir pietiekami smaga barība, tāpēc nav ieteicams ēst vakariņās.

* Pupās ir saliktie ogļhidrāti (stahioze un verbaskoze), kas slikti šķeļas, tāpēc pēc to ēšanas bieži uzpūšas vēders.

Pākšaugu uzturvērtība 100 g produkta, gramos

Olbaltumvielas Tauki Ogļhidrāti Enerģija, kcal
Lēcas 23,5 1,4 52,0 314,4
Baltās pupiņas 21,3 1,6 40,1 259,9
Sojas pupas 33,6 18,1 6,3 323,0
Zirņi 22,9 1,4 41,2 272,0
Zirņi (svaigie) 6,6 0,5 12,3 80,6
Zaļie zirnīši (kons.) 3,6 0,4 8,6 52,4

Leave a Comment