Pākšaugi – augstvērtīgu olbaltumvielu avots

No visiem augu valsts produktiem pākšaugi satur visvairāk par augstvērtīgām uzskatītās olbaltumvielas. Tomēr salīdzinājumā ar dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielām augos esošajām ir mazāka bioloģiskā vērtība.

Nozīmīgākie pākšaugi ir zirņi, pupas, lēcas, sojas pupas.

* Lai uzlabotu pākšaugos esošo olbaltumvielu bioloģisko vērtību, tie jālieto kopā ar citiem olbaltumvielām bagātiem dzīvnieku vai augu valsts produktiem.

* Pākšaugi satur ne tikai olbaltumvielas, bet arī taukvielas un ogļhidrātus.

* Tajos ir arī organismam nepieciešamās minerālvielas un mikroelementi, piemēram, kalcijs, fosfors, dzelzs, mangāns, cinks un jods, arī vitamīni, īpaši A, B1 un B2.

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment