Padomi vecākiem: bērnu redzes veselība – svarīgi reaģēt laikā

Īpašu uzmanību savu bērnu redzei, vecākiem vajadzētu pievērst tad, kad bērns uzsāk skolas gaitas. Kā zināms, uzsākot mācības, ievērojami palielinās acu slodze. Ja tā ir par lielu, bērna redze var pasliktināties.

Kā zināms, ar redzes traucējumiem, līdz zināmai robežai, var sadzīvot. Protams, tas iespaido kopējo dzīves kvalitāti. Jebkādas redzes problēmas nav iesnas, ko var izslimot: ja problēmas radušās, pašas no sevis tās nepāries. Tas jāsaprot, jāpieņem un speciālistu vadībā jārod piemērotākais risinājums, lai redzes veselības stāvoklis nepasliktinātos vēl vairāk.

Zinātniski pierādīts, ka redze pasliktinās daudz mazākā mērā tiem bērniem, kuri vismaz divas stundas dienā pavada ārā – dabīgā apgaismojumā, un aktīvi nodarbojas ar sportu. Savukārt, lielāks risks, ka redze bojāsies, ir tiem, kuri daudz laika pavada pie digitālajām ierīcēm (telefona, datora, planšetes), kā arī lasa grāmatas pie nepareiza apgaismojuma.

Straujā informācijas tehnoloģiju attīstība novedusi pie tā, ka jaunu cilvēku vidū arvien izplatītāks kļūst “sausās acs sindroms”. Ja kādreiz tas bija izplatīts vecāka gadu gājuma cilvēkiem, tad tagad saslimšana piemeklē arī jauniešus. Latvijā pēdējos gados parādījušās arī līdz šim neiepazītas redzes saslimšanas: “urbānā acs” un “digitālās redzes sindroms”. “Urbānā acs” rodas, ja lielāko dienas daļu cilvēks pavada šaurā, saspiestā vidē, kur neieplūst dabīgā gaisma. Savukārt, ar “digitālās redzes sindromu” pārsvarā sirgst cilvēki, kas pārlieku daudz lieto digitālās ierīces. Jāsaka, ka pirms gadiem pieciem Latvijā speciālisti un pacienti nebija neko daudz dzirdējuši par minētajām diagnozēm. Tās var radīt lielu diskomfortu. Tāpēc, vecākiem ieteicams no mazotnes radināt bērnus pie veselīga dzīvesveida, pavadot vairāk laika svaigā gaisā un mācot, kā regulāri atpūtināt acis no digitālajām ierīcēm.

Ja esiet konstatējis, ka bērnam ir problēmas ar redzi un ir nepieciešamas brilles:

Raksta turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment