Pacientus izvērtē un šķiro. Noskaidrots cik daudz cilvēkiem dienā palīdzība tiek ATTEIKTA!

Pacientus izvērtē un šķiro. Cik ir to cilvēku vienas dienas laikā, kuriem izsaukums tiek atteikts?

Māra Libeka, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

“Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) ikdienas dzīvi neviens nav atcēlis,” saka dienesta vadītājas vietniece neatliekamās medicīniskās palīdzības jautājumos Māra Dīriņa, raksta la.lv

Lasi vēl: “Viņš ir vecs vecis, nav simpātisks!” Olga Kambala izsakās šādi par ŠO aktieri

Kāda tā ir šobrīd, kad saslimstība ar Covid-19 aug milzu ātrumā, ar ko mums jārēķinās, ja veselība sašķobās tā, ka zvans pa tālruni 113 šķiet kā vienīgais glābiņš?

Intervijā “Latvijas Avīzei” M. Dīriņa saka: “Šajā kovida uzliesmojuma vilnī arī citu pacientu veselības stāvoklis ir daudz smagāks un nopietnāks nekā iepriekš, jo daudzi nav saņēmuši ārstnieciskos pakalpojumus plānveida kārtā pēc iepriekšējā kovida uzliesmojuma. Cilvēkos ir tāds masu satraukums par savu veselību – viņi nevar tik ātri, cik gribētu, sazvanīt ģimenes ārstu, viņi satraucas par saviem tuviniekiem.”

NMPD vadītāja Liene Cipule sociālajos tīklos pauž satraukumu, ka līdz ar kovida slimnieku skaita strauju pieaugumu augot arī sabiedrības agresijas līmenis, ka lamas un pazemojumi šobrīd esot NMP dienesta ikdiena. Par ko draud?

Cik ir to cilvēku vienas dienas laikā, kuriem izsaukums tiek atteikts, jo nav dzīvības briesmu, un viņi tiek aicināti medicīnisko palīdzību meklēt citur?

Skaits ir svārstīgs – dienā 70–100 cilvēkiem iesakām doties pie ģimenes ārsta vai pašiem lūgt palīdzību ārstniecības iestādē, raksta la.lv

Ārkārtējās situācijas laikā NMPD brigāde netiek sūtīta pie pacientiem, kuriem nav liela apdraudējuma dzīvībai.

Piemēram, ja sākas dzemdības un tās norit bez sarežģījumiem; ja gūts apdegums, kas mazāks par cietušā plaukstas lielumu; ja gūta rokas vai kājas trauma bez stipras asiņošanas, tostarp kaulu lūzumi; ja ir sāpes vēderā, ko nepavada masīva vemšana vai caureja…

Šādos gadījumos aicinām doties uz ārstniecības iestādi pašiem ar savu transportu, taksometru vai draugu un kaimiņu palīdzību. NMPD brigādes nosūtīšana var tikt atteikta arī tad, ja ir hroniskas slimības saasinājums (piemēram, paaugstināts asinsspiediens); ir ilgstošas sāpes kājās, mugurā; ja ir paaugstināta ķermeņa temperatūra bez sarežģījumiem. Šādās situācijās jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, jāvēršas pie dežūrārsta vai steidzamās medicīniskās palīdzības punktā.

Cik daudz jūsu darbinieku ir saslimuši ar kovidu? Uzzini atbildi nākošajā lapā

COMMENTS

Leave a Comment