Ogas – garda un veselīga vasaras ēdienkartes sastāvdaļa

Ievēro mērenību!

Tomēr, ēdot ogas, ir jāzina mērs. Pieaugušam cilvēkam rekomendējamā dienas deva ir 500-600 gramu svaigu dārzeņu, augļu un ogu. Aptuveni 60% no 500 gramiem ir jābūt dārzeņiem, pārējais – augļi un ogas. Tātad dienā ieteicams apēst ne vairāk par 200-250 gramiem augļu vai ogu.

Neskatoties uz zemo kaloriju daudzumu, ilgstoši ēdot pārmērīgu ogu daudzumu, tās tomēr var veicināt svara pieaugumu. Cilvēkiem, kuri seko savam svaram, jābūt piesardzīgiem arī ar vasaras sezonā tik populāro arbūzu, jo tajā ir daudz cukura. Ar šo milzu ogu uzmanīgiem jābūt arī tiem, kuriem ir problēmas ar cukura koncentrāciju asinīs. Tāpat pārlieku daudz ogu uzturā var negatīvi ietekmēt arī gremošanas sistēmu un izraisīt alerģiskas reakcijas – ādas izsitumus, niezi un citus nepatīkamus simptomus. Īpaši jāuzmanās ar mežrozītēm, jo tās ir bagātas ar C vitamīnu un organiskām skābēm, tāpēc ieteicams uzturā iekļaut vien dažus mežrozīšu augļus dienā.

Bagātinot vasaras ēdienkarti, Olga Ļubina iesaka ogas pievienot iecienītākajām putrām, jogurtam, desertiem un salātiem. Piemēram, ogas labi garšos arī ēdienos ar spinātiem vai piparmētru, savukārt atvēsināties šajās karstajās dienās palīdzēs smūtiji un sorbeti no mellenēm, zemenēm vai citām ogām. Tāpat ogas izcili sader ar pienu vai augu pienu un būs lieliska piedeva ūdens garšas bagātināšanai.

Ar padomiem fiziskās un garīgās labsajūtas uzlabošanai, kā arī ar veselīgām receptēm sīkāk var iepazīties www.labakaidzivei.rimi.lv.

Leave a Comment