Nu jau oficiāli: Valdība nosaukusi nozares, kurās vakcinācija būs obligāta, kā arī pateikusi datumu no kura nevakcinētos varēs atlaist no darba

Sākumā atstādināšana uz laiku

Visās jomās darba devēji varēs pieprasīt Covid-19 sertifikātu tiem darbiniekiem, kas nodrošina iestādes darba nepārtrauktību, kā arī tiem darbiniekiem, kuri ikdienā strādā saskarsmē ar klientiem. Darba devējs varēs pārcelt darbinieku citā amatā, ja sertifikāta viņam nebūs. Būs arī tiesības atstādināt no darba uz trim mēnešiem, un, ja vēl pēc tam darbinieks nebūs potējies, viņu varēs atlaist.

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka tas paredz darba devējam tiesības noteikt arī izņēmumus, kad personām iespējams turpināt īstenot darba pienākumus ar sertifikātu, kas apliecina Covid-19 testa negatīvus rezultātus un nepieprasa vakcinēšanos vai izslimošanu, ja konkrētās rīcības un pakalpojuma sniegšana nav saistīta ar paaugstinātu inficēšanās risku.

Darba devējs, pieņemot konkrētu lēmumu, vērtēs katru darbinieku individuāli, ņemot vērā samērīguma, tiesiskuma un vienlīdzības principu. Likumprojekta anotācijā norādīts, ka dīkstāves noteikšana, atstādināšana un atbrīvošana no amata iespējama tikai kā galējais risinājums, un ikvienā situācijā darba devējam ir pienākums savu resursu ietvaros visupirms veikt mazāk ierobežojošus pasākumus, lai nodrošinātu ikviena darbinieka un amatpersonas tiesību ievērošanu.

Lasi vēl: Rīgā tiek apsvērta iespēja aizvākt no galvaspilsētas centra iereibušos bezpajumtniekus

Ir izņēmumi

Darba devējam būs aizliegts atlaist Covid-19 sertifikātu neieguvušu grūtnieci, kā arī ar sievieti pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, – visā barošanas laikā, bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam.

Jaunās prasības nepieciešamas, lai novērstu epidemioloģiskās drošības riskus, kas palielinās līdz ar Covid-19 delta paveida augsto infekciozitāti un izplatību Latvijā. Likuma anotācijā norādīts, ka, lai novērstu iespējami ļoti smagu epidemioloģisko situāciju rudenī, ir piemērojami tiesiskie līdzekļi, kuri līdzsvaro sabiedrības tiesības saņemt iespējami augstākajam epidemioloģiskās drošības līmenim atbilstošus pakalpojumus iepretim personas izvēles brīvībai attiecībā uz vakcināciju.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”) valdības sēdē uzsvēra, ka no trešā Covid-19 saslimstības paaugstināšanās viļņa Latvija nevarēs izvairīties, ņemot vērā vīrusa delta paveida izplatību.

“Jautājums, vai mums būs pietiekama imunitāte, lai tas nebeigtos ar masveida hospitalizācijām un miršanām. Mums ir cīņa ar niknu pretinieku,” sacīja premjers.

Viņš uzsvēra, ka izmaiņas nepieciešamas, lai rudenī sabiedrība būtu sagatavota saslimstības pieaugumam.

Sēdē arodbiedrību pārstāvji aicināja atļaut arī alternatīvu – negatīvus Covid-19 testus darbiniekiem. Tomēr veselības ministrs Daniels Pavļuts (“Attīstībai/Par”) uzsvēra, ka testi nepalīdz tikt galā ar Covid-19 izplatību un vienīgā izeja ir vakcinācija.

 

Segs izdevumus

Valstij būs pienākums nodrošināt kompensāciju, ja vakcinācijas izraisīto komplikāciju (blakusparādību) rezultātā nodarīts smags kaitējums veselībai vai dzīvībai, kā arī personai ir tiesības saņemt valsts apmaksātu veselības aprūpi komplikāciju novēršanai. Veselības aprūpes pakalpojumus un izdevumus, kuri tiek apmaksāti, kā arī šajā pantā paredzēto kompensācijas piešķiršanas un izmaksas kārtību nosaka Ministru kabinets.

Likumprojekta anotācijā arī norādīts, ka objektīvs pamatojums nevakcinēties veselības stāvokļa dēļ ir ļoti ierobežots. Covid-19 vakcīnu lietošanas instrukcijās un zāļu aprakstos (pieejami arī Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietnē) tiek norādīts, ka kontrindikācija ir paaugstināta jutība pret vakcīnas aktīvo vielu vai jebkuru no palīgvielām.

Imunizācijas valsts padome ir norādījusi, ka vienīgā kontrindikācija vakcinācijai pret Covid-19 ir:

• anafilakse pēc konkrētās vakcīnas ievadīšanas (parasti pēc 1. devas);
• anafilakse pret kādu no vakcīnas sastāvā esošu vielu anamnēzē.

Šādos gadījumos personai balstvakcinācijai var tikt piedāvāta un izmantota citas tehnoloģijas vakcīna pret Covid-19 un persona var pabeigt vakcināciju pret Covid-19.

Likumprojekts vēl jāizskata Saeimā.

COMMENTS

Leave a Comment