Noskaidrots “vispareizākais saldums”. Kurš tas ir?


Konditori, kas nebeidz pārsteigt ar jaunām, gardām un saldām receptēm, vienlaikus palielina darbu stomatologiem, jo cukurs ir viens no galvenajiem zobu ienaidniekiem.

Turklāt tīrā veidā, piemēram, tējā, tas ir daudz mazāk bīstams nekā konfektēs, īpaši karamelēs un īrisos. Staipīgās un sūkājamās konfektes ilgi tiek turētas mutē un ļoti nelabvēlīgi iedarbojas uz zobu emalju.

Tāpēc, ja tiešām gribas kaut ko saldu, labāk izdzert glāzi augļu sulas – pēc tās konfektes vairs tik ļoti negribēsies.

Pēdējā laikā speciālisti apgalvo, ka pat šokolāde ir labāka par ledenēm, jo tajā esošais kakao neļauj vairoties baktērijām un tātad – kavē kariesu. Taču šokolāde ieteicama tikai nelielās devās, turklāt priekšroku vēlams dot nevis piena un baltajai, bet gan rūgtajai tumšajai šokolādei.

Par pašu “pareizāko” saldumu atzīta marmelāde. No vienas puses, tajā ir gan cukurs vai tā aizvietotājs, gan krāsvielas un aromatizētāji, bet, no otras puses, ābolu vai aprikožu biezenis, arī agaragars un želatīns, kas ir no ūdensaugiem vai dzīvnieku kauliem un saitēm iegūtas olbaltumvielas.

Tieši šīs vielas, kas marmelādi (tāpat arī auksto gaļu) padara želejveidīgu, ir ļoti veselīgas ādai, matiem, nagiem un zobiem.

Leave a Comment