No 1.novembra iekļūt ārstniecības iestādē vairs nebūs tik viegli- būs jāveic šis!

Drīzumā valdībā plāno iesniegt arī plašāku ātro antigēnu testu lietošanu citviet sabiedrībā.

Veselības ministrijas pārstāvis Bērziņš klāstīja, ka ātrie testi labi un ātri attīstījušies, tādēļ tos paredzēts lietot arī skolās. Tādējādi varētu pārvērtēt karantīnas procedūras skolā, kā arī atslogot laboratorijas, kurām nebūtu jāveic tik daudz testu.

Vēl izstrādes stadijā esošais plāns paredz, ka mazāko klašu skolēni ātro testu veiktu mājās kopā ar vecākiem. Skolā viņiem veiktu vēl vienu skrīninga testu. Pārējie skolēni nodotu tikai ātros testus skolā divas reizes nedēļā.

Plāna īstenošanai būtu vajadzīgi 660 000 ātro testu nedēļā un gandrīz trīs miljoni mēnesī. Izmaksas būtu no 4,45 miljoniem eiro līdz 5,94 miljoni eiro mēnesī, ziņo lsm.lv

Jau tad, kad skolā atgriezīsies 1. – 3. klašu skolēni, tiks organizēts pilotprojekts, lai noskaidrotu, vai vecāki un bērni saprot, kā testi jāveic, un vai tas ir ērti. Pēc tam pakāpeniski, no 15. novembra ātros testus varētu ieviest arī pārējās vecuma grupās.

Vēl arī papildus tam iecerēts, ka ātros testus varētu izmantot darbinieki publiskajā sektorā.

Publiskajā sektorā plāno skrīningu ar ātrajiem testiem divas reizes nedēļā arī vakcinētajiem darbiniekiem. Tādējādi plānots samazināt Covid-19 transmisiju. Indikatīvi testu skaits būtu, 1,6 miljoni mēnesī. Un tas izmaksātu 2,4 miljonus eiro līdz 3,21 miljoniem eiro mēnesī.

“Piedāvājam risinājumu četros virzienos. Pirmais ir antigēnu testu plaša pieejamība uzņēmumos, ko jau nodrošina ārkārtējās situācijas laikā. Otrs ir šis pilotprojekts ārstniecības iestādēs. Būtiski ir arī šie testi skolās un plašāk publiskajā sektorā,” stāstīja Bērziņš.

Valdībā lēmumus par antigēnu testu plašāku izmantošanu vēl nepieņēma, par to spriešana sagaidāma tuvākajās nedēļās. Valdībā ir atbalsts ātro testu pieejamībai dažādās iestādēs iespējami plašai sabiedrībai par velti vai simbolisku samaksu. Šādu pieeju ar plašāku “paštestēšanu” atbalsta arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera.

COMMENTS

Leave a Comment