Niknas diētas sagrauj vielmaiņu. Kā neiedzīvoties olbaltumvielu deficītā?

Ja šo fermentu pietrūkst, ēdiens kuņģī netiek pilnībā sagremots, sākas tā rūgšana zarnu traktā, izraisot vēdera uzpūšanos, parādās diskomforta sajūta, aizcietējums vai, gluži pretēji, vēdera izeja sāk līdzināties diarejai. Rezultātā organismam tik nepieciešamais olbaltums tiek izvadīts no organisma.

Kad uzturā olbaltums atkal parādās vajadzīgajā daudzumā, gremošanas dziedzeriem nepieciešams laiks, lai noregulētu attiecīgo fermentu sintēzi. Diemžēl nereti pēc ilgstoša olbaltumu bada dziedzeri vairs nespēj pilnībā atjaunoties.

Neļaut aizkuņģa dziedzerim slinkot
Mēs, protams, radušos situāciju cenšamies visādi novērst – lietojam dzīvās baktērijas, fermentu preparātus, līdzekļus pret vēdera uzpūšanos… Taču to ilgstoša sistemātiska lietošana noved pie tā, ka samazinās paša organisma ražoto fermentu produkcija. Aizkuņģa dziedzeris “nopriecājas”, ka tam ieradušies palīgi no ārpuses un nav vairs tik ļoti jānopūlas. Bet tas jau ir nākamais solis vielmaiņas traucējumu attīstībā.

Bads pārpilnības vidū
Organismā izveidojas olbaltumvielu deficīts, tāpēc organisms sāk pieprasīt ar olbaltumvielām bagātu uzturu. Bet cilvēks to nezina, viņš jūt tikai izsalkumu, tāpēc liek mutē visu, kas pieejams. Diemžēl lielākoties tie ir nevis olbaltumi, bet ogļhidrāti: sviestmaizes, smalkmaizītes, pīrādziņi, cepumi, arī konfektes… Un tad cilvēks pamana – lai cik daudz šo produktu neapēstu, sāta sajūtas nav. Tas ir vēl viens simptoms, kas liecina par traucētu vielmaiņu un kas veicina liekā svara veidošanos.

Dzīvesstils
Ja radušās vielmaiņas traucējumu pazīmes, vēlams konsultēties ar endokrinologu un obligāti jācenšas ievērot racionālu uzturu, priekšroku dodot zivju ēdieniem: zivis organisms vieglāk sagremo un uzsūc, tajās ir daudz vērtīgo vielu. Gaļa jāizvēlas tikai liesa, bet tās pagatavošanā jāiztiek bez taukvielām. Kā piedevas noder jebkuri svaigu dārzeņu salāti, putras no tumšajiem putraimiem (griķiem, prosas, auzu pārslām, brūnajiem rīsiem).

Svarīgs olbaltumvielu avots ir skābpiena produkti. Savukārt svaigiem dārzeņiem un augļiem jāveido katras maltītes lauvas tiesa.

Leave a Comment