Neriskē ar sirdi! Kā dzīvot, lai kādudien neķertu trieka

Lai kādudien neķertu trieka, galvenokārt atkarīgs no mūsu ieradumiem un dzīvesveida. Ir vairāki profilakses pasākumi, kas šādu risku ievērojami mazina.

1. Augsts asinsspiediens, smēķēšana un augsts holesterīna līmenis ir trīs galvenie sirdsslimību riska faktori. Vidēji katrs no tiem divkāršo iespēju saslimt ar kādu no sirdskaitēm. Tātad cilvēks, kam ir visi trīs šie riska faktori, ir pakļauts sirdsslimībām astoņas reizes vairāk nekā tas, kam nav šo riska faktoru.

Aptaukošanās rosina holesterīna līmeņa paaugstināšanos asinīs un paaugstinātu asinsspiedienu, kas savukārt palielina sirdsslimību risku. Arī mazkustīgums palielina infarkta risku. Regulārai vingrošanai un labam uzturam ir būtiska nozīme augsta asinsspiediena, augsta holesterīna līmeņa un liekā svara samazināšanā. Cilvēki, kas vingro, biežāk ierobežo vai pat atmet smēķēšanu.

2. Jo augstāks asinsspiediens, jo lielākas iespējas saslimt ar kādu sirdsslimību vai trieku. Kontrolējot asinsspiedienu, risks tiek samazināts.

3. Jaunākie pētījumi rāda, ka dzīvesveida maiņa var saglabāt normālu asinsspiediena līmeni pat gados vecākiem cilvēkiem un ir nozīmīga augsta asinsspiediena profilaksei un ārstēšanai. Jāierobežo uzturs ar augstu sāls koncentrāciju, piemēram, kartupeļu čipsi, sālsstandziņas, sāļie krekeri, jāsamazina arī pusfabrikātu lietošana uzturā.

Ārkārtīgi svarīgi lietot ārsta izrakstītos medikamentus, kas kontrolē asinsspiedienu. Profilaktiski sirds veselības uzlabošanai var lietot aptiekā bez receptes nopērkamus dabīgas izcelsmes medikamentus, piemēram, vilkābeles tinktūru, vilkābeles šķidro ekstraktu u.c.

4. Jo augstāks holesterīna līmenis, jo lielāks risks saslimt ar kādu no sirds-asinsvadu slimībām. Ja holesterīna līmenis ir virs normas, jāpārbauda tā sauktā labā holesterīna (ABL – holesterīns) un sliktā holesterīna (ZBL – holesterīns) daudzums asinīs.

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment