Mūžībā devusies sieviete no Latvijas, kurai bija atklāta smaga ģenētiskā slimību

35 gadu vecumā mūžībā devusies cistiskās fibrozes paciente Alise Kukaine, sociālo tīklu vietnē “Facebook” pavēstījuši sievietes tuvinieki.

Alise Kukaine bija viena no dažiem pacientiem Latvijā, kas slimoja ar cistisko fibrozi (CF) jeb mukoviscidozi – smagu ģenētisku slimību, ko izraisa gēna mutācijas. Tā izpaužas ar visu ārējās sekrēcijas dziedzeru traucējumiem, kas izraisa dzīvībai svarīgu orgānu, it īpaši plaušu, bojājumus.

Portāls “Apollo.lv” vairākus gadus sekoja līdzi sievietes cīņai ar slimību, raksta apollo.lv

Plaušu transplantācijas sarakstā Alise bija aptuveni trīs ar pusi gadus. 2019. gadā sievietes stāvoklis strauji pasliktinājās un Alise ilgu laiku pavadīja slimnīcā. Smagi bijis tas, ka paralēli bijuši Covid-19 ierobežojumi, kas liedzis tuviniekiem regulāri Alisi apmeklēt.

2020. gadā Alise pieņēma skaudru lēmumu – izstāties no plaušu transplantācijas gaidītāju saraksta. Viņa nolēma arī liegt mākslīgi uzturēt savu dzīvību.

Sieviete norādīja, ka gadījumā, ja jāpārstāda nieres, tad uzreiz tas jādara arī ar aizkuņģa dziedzeri, jo Alisei ir diabēts. “Šādas operācijas netaisa Latvijā. Tuvākā vieta ir Tartu, bet tas ir dārgs process.”

Alise norādīja, ka ir arī citi ārsti, kuri uzskata, ka tomēr plaušu transplantācija ir jātaisa kā pirmā.

Portāls “Apollo.lv” izsaka visdziļāko līdzjūtību Alises tuviniekiem.

Leave a Comment