Mutes dobuma kaites. Kā atpazīt, kādi fitolīdzekļi palīdz?

Tas notiek tāpēc, ka mutes dobuma gļotādai ir cieša saikne ar tās iekšējiem orgāniem un sistēmām. Reizēm šīs kaites izraisa trauma – nepareizi ielikta plomba vai asa zoba maliņa, reizēm fosfora un kalcija, olbaltumu, minerālu, ogļhidrātu maiņas procesu traucējumi, problēmas gremošanas, nervu, asinsvadu sistēmā, alerģiskas reakcijas vai imunitātes pazemināšanās. Taču visbiežāk tās spēj izprovocēt A, C, E, D vitamīna un B grupai piederīgo vitamīnu trūkums organismā.

Slimības parasti izpaužas izsitumu, apsārtumu un iekaisumu veidā, bet smagākos gadījumos veidojas sīkas sāpīgas čūliņas.

Parodontoze
Par laimi, šī ir samērā reti izplatīta slimība. Toties tie, kuriem nācies to saķert, ilgi neaizmirsīs atkailināto smaganu izraisītās nepatīkamās sajūtas.

Kā atpazīt? Parodontozei raksturīga audu atmiekšķēšanās (sava veida erozija), smaganas kļūst nejutīgas, zaudē tvirtumu, bet zobi, zaudējuši stingro satvaru, pakāpeniski izkustas no vietas.

Gingivīts
Gingivīts ir lokāla rakstura smaganu iekaisums. Tā atrašanās vietā var izveidoties sāpīgs uztūkums vai sacietējums.

Kā atpazīt? Tīrot zobus vai ēdot kaut ko cietu, smaganas asiņo, parādās sūrstošas sāpes.

Parodontīts
Parasti tas rodas ielaistas parodontozes vai neārstēta gingivīta gadījumā un sliktākajā variantā izpaužas kā sāpes un zobu izkrišana.

Kā atpazīt? Parodontītam ir raksturīga nepārtraukta (reizēm samērā spēcīga) smaganu asiņošana, nepatīkama elpa no mutes, kā arī ātri veidojas zobakmens.

Periodontīts
Slimība sākas zobos (vai vienā zobā), taču iekaisums ātri izplatās uz zobam apkārtesošajiem audiem.

Kā atpazīt? Smaganās ap slimo zobu rodas biežas asas sāpes, bet pats zobs šķiet kustīgs. Sastrutojuma gadījumā var paaugstināties ķermeņa temperatūra un uznākt vemšana.

Perniciozā anēmija
Slimība rodas, ja organismā trūkst B12 vitamīna, un tā izceļas ne tikai ar neparastām ārējām pazīmēm, bet arī sāpju sajūtām un nepārtraukti sausu muti.

Kā atpazīt? Mutes gļotāda kļūst gaiši dzeltena, bet mēle, gluži pretēji, – koši sarkana. Papildu simptomi ir mēles uztūkums un smaganu asiņošana.

Kserostomija
Vēl šo slimību mēdz dēvēt par “sausu mutes gļotādu”, un tā ir vistiešākās sekas, kas rodas, ja attiecīgo dziedzeru darbības traucējumu rezultātā samazinās siekalu un gļotu uzdalīšanās. Parasti šo kaiti mēdz izprovocēt kādas organisma iekšējās patoloģijas, piemēram, cukura diabēts.

Kā atpazīt? Mutes gļotāda ir ļoti sausa, turklāt – arī iekaisusi un sāpīga. Padzeroties rodas īslaicīgs atvieglojums, ko ātri nomaina sūrstoša sajūta.

Stomatīts
Parasti par stomatīta cēloni kļūst vai nu sīkas gļotādas traumas, vai arī alerģiska reakcija uz kādu produktu vai medikamentu. Protams, slimība sagādā diezgan daudz neērtību, taču tā tiek uzskatīta par vienu no vieglākajām un arī visātrāk izārstējamām mutes dobuma kaitēm.

Kā atpazīt? Uz mēles, aukslējām vai smaganām parādās sīkas čūliņas un ne pārāk sāpīgs iekaisums.

Heilīts
Heilīta gadījumā iekaisuma process aptver lūpu malas. Parasti to izraisa vai nu vīruss, vai arī B2 vitamīna trūkums organismā.
Kā atpazīt? Lūpas pietūkst un ir sāpīgas, mutes kaktiņi sasprēgā un reizēm asiņo.

Fitolīdzekļi pret mutes dobuma kaitēm

Salvija
Salvijai piemīt lieliskas pretiekaisuma un antibakteriālas īpašības, kā arī, pateicoties to sastāvā esošajām miecvielām, spēja novērst smaganu asiņošanu. Mutes dobuma skalošanai izmanto šādus līdzekļus:
* glāzē silta ūdens izšķīdina vienu pilienu salvijas ēteriskās eļļas;
* 25 g salvijas aplej ar 250 ml ūdens, uzvāra, nostādina, tad izkāš.

Citrons
Citrons novērš smaganu asiņošanu, normalizē maiņas procesus mutes dobuma gļotādas šūnās. Tam piemīt baktericīda iedarbība, un tas lieliski atsvaidzina elpu.
* Mutes dobuma skalošanai glāzē ūdens iemaisa vienu pilienu citrona ēteriskās eļļas.

Timiāns
Timiānam ir izteikts pretmikrobu efekts, tas noņem iekaisumu un uzlabo asinsriti mutes gļotādā.
* Skalošanai glāzē ūdens izšķīdina vienu pilienu timiāna ēteriskās eļļas.

Piparmētra
Augam piemīt atsvaidzinošs efekts un antiseptiska iedarbība. Mutes gļotādas slimību gadījumos mazina sāpes un nepatīkamās sajūtas mutē.
* Glāzē ūdens izšķīdina pilienu piparmētras ēteriskās eļļas un lieto mutes dobuma skalošanai.

Ārstniecības augu maisījums
* Sajauc ozola mizu, asinszāles lakstus, bērza lapas, nātres lakstus un kumelītes. 100 g drogas aplej ar litru verdoša ūdens, nostādina, tad izkāš un lieto mutes dobuma skalošanai. Uzlējumam ir nomierinoša, dezinficējoša un pretiekaisuma iedarbība.

Nasturcija
Mutes dobuma skalošanai gatavo auga novārījumu ar medu, kam ir nomierinoša, pretiekaisuma un dezinficējoša iedarbība.
* Vienu ēdamkaroti drogas aplej ar glāzi verdoša ūdens, 30 minūtes vāra uz lēnas uguns, izkāš un pievieno tējkaroti medus.

Leave a Comment