Muļķīgi mīti par grūtniecību, kuriem diemžēl daudzas sievietes vēl tic

2. Aizliegts griezt un krāsot matus

Mīts: iespējams pazaudēt saikni ar kosmosu (jo garāki sievietes mati, jo garāka un spēcīgāka saikne ar kosmosu), tādējādi nodarot kaitējumu auglim.

Patiesība: kā likums, bērniņa gaidības ir labākais laiks matu ataudzēšanai tieši hormonālo pārmaiņu dēļ sievietes ķermenī. Tie aug ātrāk nekā parasti. Bet, ja mati neapmierina topošo māmiņu, traucē, lien acīs- labāk apgriezt. Matu krāsas var uzvesties ne tā kā parasti, un rezultātu nav iespējams prognozēt ( tieši hormonālo izmaiņu dēļ). Turklāt, diez vai kāds ražotājs ir testējis sava produkta ķīmisko sastāvu uz gaidībās esošiem organismiem- labāk neriskēt.

3. Topošā māmiņa nedrīkst pirkt apģērbu gaidāmajam mazulim pati

Mīts: ja apģērbs jau ir sagatavots, bet bērniņš vēl nav nācis pasaulē, tad viņu piesavināsies ļaunie gari, un grūtniecība beigsies neveiksmīgi.

Patiesība: šim mītam ticošu cilvēku vēl aizvien ir ļoti daudz. Dzemdību namos bieža ir parādība, kad jaundzimušos ietērpj pilnīgi jaunos apģērbos, vēl pat ar cenuzīmēm. Tā notiek, kad izrakstīšanai no slimnīcas gatavojas tētis. Jautājums ir šāds- kas ir labāk- lietas, kuras nav mazgātas un gludinātas vai miers māmiņas sirdij?

Ja jūs esat nolēmuši uzticēt šo svarīgo pienākumu saviem radiem, tad nodrošiniet viņus ar konkrētu un skaidri saprotamu informāciju, par vēlamajām lietām.

4. Nedrīkst skatīties uz nepatīkamām lietām

Mīts: bērniņš cietīs- piedzims neglīts vai ruds, ja māte ilgi skatījusies uz uguni.

Patiesība: lai arī cik dīvaini nešķistu, šis mīts (izņemot, protams, daļu par rudmatainību) ir zinātniski pamatots. „Tas, ko redzam, ietekmē mūsu noskaņojumu: var radīt prieku vai radīt stresu. Turklāt mēs pat nenojaušam, cik spēcīgi tas ietekmē mūsu mentālo un fizisko veselību,” tā uzskata mūsu eksperts, profesors, Maskavas Centra „Videoekologijas” direktors Vasīlijs Antonovičs Fiļins. Psiholoģisko diskomfortu izraisa, piemēram, vienmuļas tapetes, ēkas, kuru celtniecībā izmantotas lielas stiklotas virsmas, vientipa dzīvojamās „daudzstāvenes” guļamajos rajonos. Sievietēm gaidībās labāk derētu izvairīties no stresa un jūsmot par skaisto, pastaigāties pa vecpilsētu. Bet mājās atšķaidīt vienmuļās sienas ar krāsainiem fotorāmīšiem vai ziedu kompozīcijām.

5. Nedrīkst šūt, adīt vai likt ielāpus

Mīts: adīšanas rezultātā izmainās naba, šūšana izraisīs grūtības mazuļa piedzimšanā, bet pogas piešūšana vai ielāpa uzlikšana būs vainīga pie mazuļa dzimumzīmēm.

Patiesība: šiem mītiem nav pilnīgi nekāda loģiska pamatojuma. Derētu vien pasekot līdzi tam, lai jūsu ķermenis ilgstoši neatrastos vienā pozā. Labāk laiku pa laikam mainīt savu atrašanās vietu- piecelties, izkustēties utt., lai auglis saņemtu pieteikamu skābekļa daudzumu.

6. Nedrīkst gulēt uz muguras

Mīts: ja sieviete gaidībās guļ uz muguras, mazulis dzemdē var nosmakt.

Patiesība: apakšējās dobās vēnas nospiešanās sindromu neviens, diemžēl, nav atcēlis. Kad sieviete stāvoklī ( īpaši, ja auglis ir liels, tam apkārt ir daudz augļūdens vai tiek gaidīti dvīņi vai trīnīši) guļ uz muguras, tad piebriedusī dzemde spiež uz labo dobo vēnu, kas atrodas dzemdei apakšā. Tādējādi samazinās venozais spiediens virzienā uz sirdi, krītas arteriālais spiediens, palēlinās elpošana, parādās reiboņi un metas melns gar acīm. Iepriecina tikai tas, ka šim sindromam īpaša ārstēšana nav nepieciešama, pietiek ar ķermeņa stāvokļa maiņu. Bet pat tad, ja jums uz muguras ir ērti gulēt, atcerieties, ka pie ilgstošas labās dobās vēnas nospiešanas iespējami ļoti nepatīkami sarežģējumi- no placentas atdalīšanās un dzemdes un augļa apasiņošanas traucējumiem līdz pat hipoksijas rašanās.

7. Nedrīkst spēlēties ar kaķiem

Mīts: Ja kaķi ņem rokās, tad gaidāmajam mazulim būs daudz ienaidnieku.

Patiesība: ir vērts ne tikai neaiztikt kaķi ( īpaši svešu), bet arī pašai sekot līdzi kaķa kastes tīrībai. Toksoplazmoze, kuras ierosinātāju pārnēsā tieši kaķi, ir ļoti bīstama saslimšana tieši sievietei gaidības un auglim. Vīruss caur placentu nokļūst augļa asinsritē un izraisa smagas un lielas blakusparādības. Tādēļ, ja nav kam uzdot šo „cienījamo” pienākumu- kaķa tualetes sakārtošanu- tad obligāti apvelciet gumijas cimdus. Toksoplazmozes īpatnība ir tajā, ka tai nav nekādu īpašu simptomu, parasti tā ir līdzīga vienkāršai saaukstēšanās saslimšanai.

Principā, bīstama ir tikai sākotnējā inficēšanās fāze, ja kaķis pie jums mīt jau sen, nekam briesmīgam notikt nevajdzētu ( visdrīzāk, jūs jau esat inficējusies ar toksoplazmozi, pašai nemanot). Bet jebkurā gadījumā labāk nodrošināties un nodot analīzes vetārinārā klīnikā, lai uzzinātu, vai jūsu kaķis ir draudu avots.

8. Nedrīkst pārlikt kāju pār kāju

Mīts: šajā gadījumā prognozē augli ar līkām kājām vai greizām pēdām.

Patiesība: iespējamas problēmas ar kājām ne tikai mazulim, bet arī topošajai māmiņai. Šāda sēdēšanas poza ir kaitīga pat sievietēm, kuras nav gaidībās, kurām ir nosliece uz varikozi. Ja šādi sēž regulāri, tad iespējami gan kāju, gan mazā iegurņa asinsrites traucējumi.

9. Nedrīkst nevienam atklāt gaidāmo dzemdību datumu

Mīts: ja ar šo informāciju dalīsieties, iespējamas ļoti smagas dzemdības.

Patiesība: nekādas mistiskas saiknes starp dzemdību datumu un to smaguma pakāpi nav. Tomēr pastāv saikne, kas ir psiholoģiska,- cilvēku ziņkārībai nav robežu. Tā ka, ja jūs nevēlaties sasveicinoties kārtējo reizi atbildēt ar teikumu: „Vēl nedzemdēju,”tad  labāk tiešām paklusējiet.

10. Nedrīkst apmeklēt masu pasākumus

Mīts: sievieti gaidībās var nolādēt.

Patiesība: pat labākajos apstākļos, kad pasaulē neklaiņo gripas epidēmija, bet uz ielām nenēsā marles apsējus, kristību, kāzu, bēru, koncertu apmeklējumus ir vērts atlikt uz vēlāku laiku. Vīrusu saslimšanas pārvietojas pilienu veidā pa gaisu, bet sievietes gaidībās savas pavājinātās imunitātes dēļ vienmēr ir īpašā riska grupā. Piebildīsim, ka medikamentu, kuri ir atļauti grūniecības laikā, ir ļoti maz. Tādēļ iegūstam diezgan loģisku šī mīta iemesla ainu.

Bet jūs, mūsu dārgās lasītājas, kādus mītus, kas saistīti ar grūtniecību, vēl zināt un kam ticat?

Avots:

Zeltene

Leave a Comment