Melisa pret sāpēm sirdī, bezmiegu un citām likstām. Vienreizēji!

Ārstnieciskos nolūkos izmanto auga augšējos dzinumus, kurus ievāc ziedēšanas sākumposmā.

Melisai piemīt nomierinoša, pretsāpju, pretkrampju, sviedrējoša, vēdera izeju mīkstinoša iedarbība, tā rosina ēstgribu un uzlabo gremošanu. Lieto pret galvas reiboņiem, kuņģa neirozēm, ādas slimībām.

Pret sāpēm sirdī, tahikardiju, aizdusu, arī sirds un asinsvadu slimībām: 4 ēdamkarotes svaigu sasmalcinātu lakstu aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens, uzvāra, 4 stundas nostādina slēgtā traukā, tad izkāš. Lieto pa pusglāzei 3–4 reizes dienā 15–20 minūtes pirms ēšanas.

Pret migrēnu, aterosklerozi, hipertoniju, trokšņiem ausīs, bezmiegu, sāpīgām menstruācijām, neirozi, histēriju, paaugstinātu dzimumuzbudinājumu: 4 ēdamkarotes svaigu sasmalcinātu melisas lakstu aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens, 2 stundas nostādina slēgtā traukā ūdens peldē aptuveni 70 ºC temperatūrā, tad izkāš. Lieto pa pusglāzei 3–4 reizes dienā 15–20 minūtes pirms ēšanas.

Pret sliktu dūšu un vemšanu: 2 tējkarotes svaigi sasmalcinātu lakstu aplej ar glāzi verdoša ūdens, nostādina 15–20 minūtes, tad izkāš. Lieto pa pusglāzei 5–6 reizes dienā.

Pret meteorismu un gāzu aiztures izraisītām kolikām: 2 tējkarotes svaigi sasmalcinātu lakstu aplej ar 100 ml verdoša ūdens, 15 minūtes tur ūdens peldē, tad atdzesē un izkāš. Lieto pa 1–2 ēdamkarotēm 3 reizes dienā pirms ēšanas.

Šādam nolūkam var izmantot arī melisas izvilkumu – 3 ēdamkarotes sasmalcinātu lakstu aplej ar 100 ml degvīna, 3–5 dienas nostādina tumšā vietā, tad izkāš. Lieto pa 1–2 ēdamkarotēm 3 reizes dienā pirms ēšanas.

Aromātiska un garšīga ir melisas tēja – uz glāzi ūdens ņem 5–7 auga lapiņas. Karstai melisas tējai piemīt sviedrējošas īpašības, bet atdzesētai ir atsvaidzinoša un nomierinoša iedarbība, tā uzlabo vielmaiņu un ieteicama arī pret galvas reiboņiem.

Pret hemoroīdu saasinājumiem un hronisku aizcietējumu: tējkaroti melisas sulas atšķaida glāzē silta vārīta ūdens un izmanto mikroklizmai.

Pret smaganu iekaisumu: 2 ēdamkarotes svaigi sasmalcinātu lakstu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 30 minūtes nostādina, tad atdzesē un izkāš. Skalo mutes dobumu 3–4 reizes dienā.

Pret vielmaiņas traucējumiem, spēku izsīkumu, uzbudinātību un bezmiegu ieteicamas vannas: vienādās daļās sajauc melisas lakstus, piparmētru, priežu skujas, pelašķi un raudeni. Pievieno kalmju saknes. 100 g maisījuma aplej ar 5 litriem ūdens, vāra 15 minūtes uz lēnas uguns, stundu nostādina, tad izkāš. Novārījumu pielej 37–38 ºC siltam vannas ūdenim. Procedūras ilgums – 15–20 minūtes. Peldi atkārto ik pārdienu, ārstēšanās kurss – 10 vannas.

Melisu lieto arī pārtikā – svaigas, pirms ziedēšanas noplūktās lapas liek salātos. žāvētās izmanto kā piedevas zupām, zivju un sēņu ēdieniem (pievieno gatavošanas beigās).

Uzmanību! Augs ir viegli toksisks, tāpēc strikti jāievēro devas. Melisu nedrīkst lietot cilvēki, kas sirgst ar hipotoniju.

Leave a Comment