Mazasinībai sava ēdienkarte: ko drīkst vai nedrīkst lietot uzturā

Anēmija ir eritrocītu vai hemoglobīna daudzuma samazināšanās cilvēka asinīs. Šo slimību daudzi zina plašāk kā mazasinību.

Ar mazasinību mūsdienās sastopas ļoti daudzi cilvēki, taču bieži vien tā arī nav līdz galam skaidrs, kas tad īsti jādara situācijas uzlabošanai.

Mūsu redakcija jums šodien pastāstīs, ko lieto vai nelietot uzturā, lai uzlabotu situāciju.

Lietot uzturā lielā daudzumā nepieciešams šādus produktus:

  • Sarkano gaļu, jo īpaši liellopu. Ļoti laba ir arī putnu gaļa, jūras veltes, jo īpaši austeres un gliemenes (tajās ir ļoti augsts B12 vitamīna daudzums).
  • Kaltētas pupas un zirņus, žāvētas aprikozes, svaigus dārzeņus, sēkliņas un riekstus – tie visi ir lieliski dzelzs avoti, kas nesatur hēmu (hemoglobīna sastāvdaļu, kura nav olbaltumviela).
  • Maize un graudaugu produkti, kuru sastāvā ir daudz dzelzs.
  • Svaigus augļus vai dārzeņus jālieto katrā maltītē. Šo produktu augstais C vitamīnu saturs palīdz dzelzim daudz vieglāk uzsūkties organismā.
  • Pārtika, kas satur folātus – lēcas, svaigie lapu dārzeņi, pupas, kukurūzu, sparģeļus, kā arī bagātinātu maizi un graudaugu produktus.

Lai uzzinātu, ko nav ieteicams lietot uzturā cilvēkiem ar mazasinību, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment