”Lokdauns” bija paredzēts jau oktobrī, bet šis iemesls valdību apturējis

Tālis Linkaitis
Satiksmes ministrs, JKP
“Es mēģinu būt konstruktīvs, bet kaut kā man, noklausoties Druvaskalna prezentāciju, ļoti grūti atrast tādus pieklājīgus vārdus. Manuprāt, ja mēs šo konceptu pieņemam, tad mēs varam iet mājās, jo mēs visu vasaru esam stāstījuši kaut ko vienu. Un šeit mēs piedāvājam kaut ko citu, faktiski atgriezties pie pagājušā gada pagājušās ziemas un turpināt to pašu politiku.”

Anita Muižniece
Izglītības un zinātnes ministre, JKP
“Es nezinu, kāpēc tas tā ir sanācis, bet mēs vienmēr, kad runājam par cīņu pret pandēmiju, varbūt nevilšus ir sanācis, ka izglītība un skolas vienmēr ir pirmajās rindiņās.”

Artūrs Toms Plešs
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, A/P
“Es neredzu, kā mēs pēc trijām nedēļām tādā brīdī varēsim pieņemt lēmumu, ka kaut ko veram vaļā. Mēs esam sabiedrībai klāstījuši jau ļoti ilgu laiku, ka vienīgais ceļš uz brīvāku dzīvi, sevis pasargāšana, savu tuvinieku pasargāšana, ir vakcinācija, un tas vien nozīmē to, ka tie cilvēki, kuri ir vakcinējušies, viņi varēs brīvāk baudīt dažādus dzīves elementus.”

Nauris Puntulis
Kultūras ministrs, NA
“Šobrīd mēs esam izšķiršanās priekšā – kultūra un izglītība ir atkal pirmās, pie kā mēs ķeramies klāt, par spīti tam, ka ir milzīgi augsts vakcinācijas procents gan darbiniekos, gan kultūras pasākumu apmeklētājos, jo tie notiks zaļajā režīmā.”

Tagad veselības ministrs cenšas pārliecināt pārējos, ka situācija ir sliktāka nekā domāts. Vairs nav novēršams, ka Latvija pēc inficēšanās un slimnīcu noslodzes kļūs par līderi Eiropas Savienībā. Jautājums tikai, vai krīze būs tik dziļa kā pandēmijas sākumā Itālijā un Spānijā.

Lasi vēl: Latvijas mediķi izplata paziņojumu: Mums nepieciešama palīdzība!

Taču arī Pavļuts vēlas saglabāt priekšrocības vakcinētajiem. Ministri cits pēc cita aizstāv scenāriju, ko nosaukuši par “zaļo lokdaunu”. Tajā ierobežojumi attiecas tikai uz nepotētajiem, raksta skaties.lv

Finanšu ministrs salīdzina situāciju ar skolēnu klasi, kur aizmugurē sēž tie, kas nemaksā nodokļus, nevakcinējas un lamājas. Viņi neizpilda mājasdarbus, bet par to soda priekšā sēdošos.

Krišjānis Kariņš
Ministru prezidents, JV
“Nedaudz nesaprotami, ka veselības ministrs nu, teiksim, nesaka skaidri, ko, viņaprāt, vajadzētu. Tad es pateikšu skaidri. Mums vajadzētu, kad izies ārā šie te potenciālie mirušo skaiti, un, ja mēs nebūsim darījuši visu, lai to novērstu, es nezinu, kā mēs kā ministri varētu turpināt savu darbu, jebkurš no mums.”

Saruna: Krišjānis Kariņš (Premjers), Artis Pabriks (Aizsardzības ministrs)

Krišjānis Kariņš: “Jā, bet, ja stingri izskaidro, ka sāk ar cieto režīmu, bet tad pēc trim nedēļām zaļais režīms?”

Artis Pabriks: “Līdz šim mēs neesam bijuši pirmrindnieki komunikācijā.”

Krišjānis Kariņš: “Es atvainojos, mūsu komunikācijai ir tikai viens trūkums – katrs saka, ko grib, mums nav vajadzīga šitā muldēšana, ka mums visa vaina komunikācijā, es atvainojos, tā ir mūsu kolektīvā atbildība.”

Ministri meklē veidus, kā ekspertiem un mediķiem pamatot, kādēļ valdība neizvēlēsies stingrāko scenāriju. Lai eksperti nesāk publiski kritizēt lēmumu.

No Rinkēviča izskan piedāvājumi “zaļo scenāriju” padarīt mazliet stingrāku – slēgt veikalus nedēļas nogalēs, saīsināt restorānu un bāru darba laikus.

COMMENTS

Leave a Comment