Liepziedi salasīti! Idejas, kā tos izmantot ne tikai tējai


Liepa vienmēr izmantota tautas medicīnā. Ar žāvētu ziedu novārījumu ārstē klepu, saaukstēšanās slimības, nervozitāti, kuņģa-zarnu trakta, aknu un nieru kaites. Jaunās lapiņas izmanto uzlējumiem, izvilkumiem un arī salātiem.

Liepziedu tēja
* Lai pagatavotu liepziedu tēju, uz 1 litru ūdens ņem 25–30 g žāvētu ziedu. Tos aplej ar verdošu ūdeni un 10–15 minūtes nostādina. Saldina ar cukuru vai medu.

Sviedrējoša tēja

* Sajauc 25 g liepziedu, 10 g mežrozīšu augļu, 5 g kumelīšu, 10 g māllēpju, 20 g ceļteku. Maisījumu aplej ar litru verdoša ūdens, 10 minūtes nostādina, tad izkāš un biezumus izspiež. Saldina ar medu.

Atsvaidzinoša tēja
* Sajauc 2 g žāvētu aveņu lapu, 1 g žāvētu liepziedu, 2 g šaurlapu kazrožu. Maisījumu aplej ar litru verdoša ūdens, 10–12 minūtes nostādina, tad izkāš. Saldina ar cukuru.

Liepziedu dzēriens
* Ņem glāzi ābolu vai aveņu sulas, 10 g liepziedu, 100 g medus. Liepziedus aplej ar puslitru verdošu ūdens, vāra 3–4 minūtes, tad izkāš, pievieno medu, rūpīgi samaisa un pielej ābolu sulu. Ja dzērienu pagatavo ar aveņu sulu, tas ir labs līdzeklis pret saaukstēšanos un sliktu garastāvokli.

Liepziedu degvīns
Nepieciešams: 0,5 kg liepziedu, litrs degvīna, 200 g cukura, 200 g ūdens
Liepziedus ieber pudelē, aplej ar degvīnu, pudeli cieši aizkorķē un noliek saulē. Pēc trim nedēļām izkāš un biezumus izspiež. Pievieno cukura sīrupu un salej pudelēs.

Leave a Comment