Lauku ciematos pēc 15. novembra dzīve var būt grūtāka nekā ierasts; Skaidrojums ir gaužām vienkāršs

Straujiem soļiem tuvojas 15. novembris, kad darbiniekiem, kas ir ciešā saskarē ar citiem cilvēkiem, klātienē bez Covid-19 sertifikāta vairs nebūs atļauts strādāt.

Tas attieksies arī uz veikalu pārdevējiem. Un ir bīstamība, ka pēc 15. novembra ne viens vien mazo miestu mazais veikals būs īslaicīgi jāslēdz personāla trūkuma dēļ, raksta skaties.lv

Skaidrojums ir gaužām vienkāršs – šajos attālākajos lauku reģionos veikalos visbiežāk strādā divas trīs pārdevējas un iemesls, kādēļ veikalus pēc 15. novembra varētu būt jāslēdz, ir tas, ka šīm darbiniecēm vēl nebūs derīga sertifikāta. Proti, absolūtais vairums vakcinēšanās procesu ir sākušas, taču tas darīts pēdējā brīdī un vēl nebūs pabeigts.

Lasi vēl: “Atvērts laimes kanāls”: 3 zodiaka zīmes no 1.līdz 7.novembrim saņems dāvanas no zvaigznēm

Visbēdīgākā situācija varētu būt tieši senioriem, kuri lielākoties arī dzīvo šajās viensētās. Piemēram, ja nav savas automašīnas un tuvākais veikals ir pēc 10 kilometriem, tad vai nu jāpaliek neēduši, vai jābrauc ar sabiedrisko transportu, kas parasti kursē vienu vai divas reizes dienā.

Kooperatīvs “Aibe” visā Latvijā apvieno vairāk nekā 550 veikalu, kuri galvenokārt atrodas reģionos. Tā, piemēram, Aglonas stacijas ciemā šis ir vienīgais pārtikas veikals, kuru pēc 15. novembra uz dažām nedēļām būs jāslēdz, jo vakcinēšanās sertifikāti pārdevējām vēl nebūs aktīvi.

“Nu, ziniet, man pirmā pote bija, un tagad es gaidu otro poti. Otra pote man būs 16. novembrī. Es negribēju taisīt potes, bet, ja valdība piespieda, sataisīju. Nebija jau citu variantu,” teic veikala pārdevēja Inese.

Kopumā vakcinācijas aptvere pārdevēju vidū gan esot augsta un šādas situācijas skars atsevišķus reģionus.

Uz jautājumu, cik kopumā ir tādu veikalu, kurus īslaicīgi būs jāslēdz ciet, “Aibes” Attīstības daļas vadītājs Juris Lamberts atbild: “Faktiski trīs veikali. Pārējos varbūt pārdevējas no viena veikala uz otru organizēsim, bet trīs veikali būs ciet. (TV3: Uz dažām nedēļām, kamēr tie sertifikāti sāks strādāt, ja?) Nu jā, ja nemainīs likumu neviens.”

“Aibes” tīkla pārstāvji pauž, – reģionos veikali pilda arī sociālo funkciju, jo daudziem vietējiem citu alternatīvu pārtikas iegādei nav. “Ja arī nāksies aizvērt veikalu, mēs, visticamāk, sazināsimies ar pašvaldību vai sociālajiem dienestiem, lai informētu par to, ka vienīgais veikals šajā apdzīvotajā vietā tiks aizvērts,” saka Lamberts, raksta skaties.lv

Šis attiecās arī uz veikalu ”Lats” – lasi tālāk

Leave a Comment