Latvijā izplatījušies cilvēka veselībai bīstami kukaiņi; vai vērts no tiem uzmanīties?

Valsts augu aizsardzības dienests šonedēļ saņēmis ziņas par konstatētiem cilvēka veselību apdraudošās zeltvēdera mūķenes savairošanās gadījumiem Zemgalē – Zaļenieku, Jaunbērzes un Īslīces apkārtnē, skaidro VAAD.

Šīs kukaiņu sugas dabiskais izplatības areāls ietver Eiropu, Āfrikas ziemeļu daļu un Tuvos Austrumus. Zeltvēdera mūķene ir Latvijas faunas sastāvdaļa, taču līdz šim tā nekad nebija savairojusies masveidā.

2021.gadā Zemgalē, netālu no Tērvetes, pirmo reizi novērota zeltvēdera mūķenes savairošanās. Toreiz secināts, ka zeltvēdera mūķenes masveida savairošanās ārpus konstatētās vietas nav vērojama.

Lai gan Latvijas iedzīvotāji bija lūgti ziņot par kaitēkļa novērojumiem, neviena no pērn saņemtajām ziņām neapstiprināja zeltvēdera mūķenes savairošanos ārpus jau konstatētās vietas Tērvetē, raksta nra.lv.

Lasi vēl: Dažas stundas pirms nāves: 20 gadus vecās mirušās balerīnas tēvs pastāstīja par pēdējo sarunu ar meitu

Kaitēklis ne tikai apgrauž daudzu lapu koku lapas, bet apdraud arī cilvēku veselību.

Tauriņa kāpuru kutikulu sedz kupls apmatojums. Kāpuri matiņus izmanto savai aizsardzībai, tos nometot. Šie matiņi ir ļoti sīki, asi un satur toksīnu, kas cilvēkam izraisa ādas un arī acu iekaisumu, bet cilvēkiem ar noslieci uz astmu var izraisīt nopietnus elpošanas traucējumus.

Šie matiņi var saglabāties vidē pat vairākus gadus. Tie ir ļoti viegli, un vējš tos var atkārtoti pacelt gaisā. Matiņu radītie izsitumi var parādīties uzreiz pēc saskares ar kāpuru matiņiem vai arī pēc vairākām stundām. Izsitumi var saglabāties no dažām stundām līdz vairākām nedēļām.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment