Latvieši ēšanā krīt galējībās. Ksenija Adrijanova piedāvā līdzsvarotas ēdienkartes paraugus


Gatavojoties veselīga dzīvesveida dienai, kas notiks 16.septembrī Lucavsalā, turpinām pētīt veselīga dzīvesveida pamatprincipus. Šoreiz uz sarunu esam aicinājuši uztura speciālisti Kseniju Andrijanovu, lai uzzinātu, kur slēpjas veselība – svešzemju superoduktos, īpašās diētās vai varbūt uztura bagātinātājos?

Ierakstot interneta pārlūkā atslēgas vārdus “veselīgs uzturs,” ir viegli apjukt viedokļu daudzveidībā. Brīžiem pat šķiet, ka kaitīgs ir viss, izņemot ūdeni. Ko vislabāk ēst vidusmēra latvietim un kā saplānot ēdienkarti, netērējot lielas naudas summas? Ja vēlies uzzināt vairāk, nāc uz Lucavsalu sestdien 12.00 un klausies lekcijas.

Bet, lūk, ko iesaka Ksenija!

Arī veselīga uztura jomā ir sava mode
Laba veselība mūsdienās ir kļuvusi par preci. Palasot reklāmas, tā vien šķiet, ka eksistē brīnumlīdzekļi, kurus lietojot tiks atrisinātas visas problēmas. Diemžēl populārākie viedokļi, ar kuriem lasītāji dalās tālāk, ne vienmēr ir zinātniski pamatoti un saskan ar uztura speciālistu redzējumu. Tā var būt kārtējā modes tendence, kuru radījuši mārketinga speciālisti, lai mudinātu mūs pirkt noteiktus produktus.

Alternatīva superproduktiem
Latvijā ir novērojamas divas galējības. Vai nu cilvēki ēd ļoti neveselīgi, vai aizraujas ar dažādu superproduktu lietošanu. Čia sēklas, godži ogas, kinva un daudzi citi svešzemju produkti ir vērtīgi, taču tas nenozīmē, ka tajos esošās uzturvielas nebūtu iespējams atrast arī pašmāju pārtikā. Arī uzskats, ka veselīgs uzturs vienmēr ir dārgs, patiesībā ir tikai mīts. Lai uzņemtu visas nepieciešamās uzturvielas, pietiek ar tiem produktiem, kuri pieejami tepat Latvijā. Turklāt mums pašiem ir savi superprodukti: mellenes, dzērvenes, linsēklas, visa veida kāposti, magoņu sēklas un virkne citu.

Dārzeņi un augļi katru dienu
Katru dienu vajadzētu apēst ne mazāk kā 4 porcijas augļu un dārzeņu. Viena porcija ir aptuveni saujas lieluma auglis vai dārzenis. Tā var būt sauja ogu, pāris plūmes vai viens tomāts. Augļus un dārzeņus var lietot gan ēdienreižu laikā, gan starp tām. Gatavojot dārzeņu salātus, krējuma vietā labāk izvelēties olīveļļu vai kādu citu nerafinētu eļļu. Veselīgi ir pilnīgi visi dārzeņi, un tos var lietot jebkādās kombinācijās. Turklāt ar Latvijā pieejamajiem augļiem un dārzeņiem pilnībā pietiek, lai nodrošinātu organismu ar visiem nepieciešamajiem vitamīniem. Ja nav laika pagatavot dārzeņu salātus, var vienkārši apēst kādu gurķi, tomātu vai burkānu.

Lai uzzinātu idejas veselīgam uzturam ikdienā un daudz ko citu, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment