Lakrica – ārstniecības augs ar apbrīnojamu bioloģisko sastāvu

Lakrica
Dabā ir apbrīnojams ārstniecības augs – lakrica. Cilvēce to pazīst kopš seniem laikiem, jo tās sakņu īpatnēji saldenā garša, koši dzeltenā krāsa un savdabīgais aromāts nevarēja palikt nepamanīts.

Ķīnā lakricu sauc par gaņcao jeb “saldo zāli”. Tās sakni ķīnieši lietoja medicīnā jau 2800 gadu pirms Kristus un plaši izmanto arī mūsdienās. Ķīnā lakrica tiek vērtēta tikpat augsti kā leģendārais žeņšeņs.

 

Lakrica nav sveša arī pie mums

Popularitāti šis augs iemantoja, pateicoties unikālajiem bioloģiski aktīvajiem ķīmiskajiem savienojumiem, ko satur tā sakne.

Sakneņi ir bagāti ar vērtīgām ārstnieciskajām vielām. Tajos ir glicirizīnskābe, flavonoīdi, glikoze, saharoze, ciete, šķiedrvielas, olbaltumi, rūgtvielas, pelnvielas. Kopīgais ūdenī ekstrahēto vielu daudzums sasniedz 43 procentus.

Lasi arī: Lakrica un citi neparasti līdzekļi asinsspiediena pazemināšanai

Ārstniecības preparātiem, kas iegūti no lakricas saknes un kurus lieto kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas, gastrīta (gan ar normālu, gan paaugstinātu skābes daudzumu) ārstēšanai, piemīt pretiekaisuma, spazmolītiska, pretčūlu un reģenerējoša iedarbība. Tie, neļaujot žultij nogulsnēties, uzlabo tās izdalīšanos, labvēlīgi iedarbojas uz zarnu gludajiem muskuļiem un žultsceļiem.

Lakricas sakņu izvilkumu vai ekstraktu lieto kuņģa un zarnu trakta hronisku iekaisumu gadījumos, arī pret eksudatīvo (slapjo) pleirītu, reimatisko artrītu, tonsilītu, masalām, masaliņām, infekciozo hepatītu, hronisko kolītu, tromboflebītu un citām kaitēm.

 

Lakrica – Saknes uzlējumu gatavo šādi

ēdamkaroti (10 g) sasmalcinātu sakņu liek emaljētā traukā, aplej ar 200 ml karsta ūdens, 20–25 minūtes nostādina ūdens peldē, 30–40 minūtes atdzesē istabas temperatūrā. Iegūtajam uzlējumam pievieno vārītu ūdeni līdz sākotnējam tilpumam (200 ml). Lieto pa ēdamkarotei 3–5 reizes dienā kā atklepošanas līdzekli. Uzlējumu uzglabā vēsā vietā ne ilgāk par 2 diennaktīm.

 

Arī interesanti: Tauksakne – sens arstniecības tautas līdzeklis + receptes! SPIED ŠEIT, lai lasītu! 

Avots: VK.com

Leave a Comment