Lai konservi nekļūtu par indi. Kas jāzina par botulismu?

Botulisma toksīns ir 375 reizes spēcīgāks par klaburčūskas indi: 0,0000003 grami nogalina cilvēku. Lai arī botulisms novērojams nosacīti reti: aptuveni 600 saslimšanu uz 145 miljoniem iedzīvotāju gadā, letālā gadījumā šī statistika ir vājš mierinājums. Tāpēc svarīgi zināt, kas ir botulisms un kādi piesardzības līdzekļi jāievēro, lai nenāktos ar to saskarties.

Botulisma ierosinātājs ir īpašs baktēriju veids, kas absolūti nepanes skābekli. Ar skābekli bagātā vidē ļaunais ierosinātājs mierīgi snauž, jo no gaisa iedarbības to pasargā īpašs sporu skafandrs. Toties pietiek ierosinātājam nokļūt vidē, kur skābekļa nav, toties ir daudz olbaltumu, un tas tūlīt pat sāk izstrādāt nāvējošo toksīnu un “uzdīgst” gluži kā zemē nomests grauds.

Saindēties un saslimt ar botulismu var, ja, piemēram, ierosinātāja sporas nokļuvušas brūcē un tur labvēlīgos apstākļos uzdīgst. Par laimi, tā notiek ļoti reti.

Pieaugušam cilvēkam ierosinātājas sporas praktiski nav bīstamas arī tad, ja tās ar kādu produktu nonākušas organismā. Diemžēl to nevar teikt par pavisam maziem bērniem. Zīdaiņiem ir atšķirīga zarnu vide, un tajā ierosinātājs var sākt sintezēt toksīnu. Taču šāda veida saindēšanās notiek vēl retāk. Galvenais un visizplatītākais saslimšanas vaininieks ir produkti, kuros bīstamais toksīns jau eksistē (99% no kopējā saslimšanas gadījumu skaita).

Lai uzzinātu, kā šī inde nokļūst produktos un kā no tās izsargāties, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment