Kurināšanas sezonā jāuzmanās no tvana gāzes. Kā zināt, ka esi saindējies?


Tvana gāze – tā oglekļa monooksīdu (CO) jeb tā saukto tvana gāzi mēdz dēvēt mediķi. Tvana gāze ir ļoti indīga. Diemžēl saindēšanās ar to nav nekāds retums. Kā pamanīt pirmās saindēšanās pazīmes, un ko tādā gadījumā darīt pirmām kārtām?

Visbiežāk tvana gāze veidojas tur, kur, kā saka speciālisti, ir atklāts degšanas avots: plīts, krāsns, kamīns, gāzes plīts, arī elektriskās apsildes ierīces ar spirālēm. Starp citu, tieši gāzes plīts nereti ir tvana gāzes rašanās izraisītāja. Piemēram, kad nelielā virtuvītē, gatavojoties viesībām, tiek cepts un vārīts uz visiem četriem riņķiem un ieslēgta ir arī cepeškrāsns… Jāņem vērā, ka statistiski vidēja lieluma (6–8 m2) virtuvē, ja plīts ir maksimāli noslogota, jau pēc 2 stundām tvana gāzes koncentrācija telpas gaisā ir dzīvībai bīstama. Tai nav ne krāsas, ne smakas, ne garšas, tāpēc saindēšanās sākas praktiski nemanāmi. Pirmās pazīmes ir šādas:

Lai uzzinātu pazīmes, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment